NESTVARNO: U najlepšem evropskom vozu putnici zaborave na telefone i društvene mreže čim uđu

Nestvarno dobro.

Foto: yourguidetravel.com Foto: yourguidetravel.com

Tamni planinski obronci prošarani belim tragovima snega pucaju kroz panoramske prozore Glacier Expressa. Vožnja najluksuznijim vozom u Evropi traje osam sati, polazna tačka je Cermat, krajnja St. Moric, a oni koji su imali sreće da se ukrcaju kažu da je doživljaj kao putovanje kroz vreme u kojem sve brige iz svakodnevnog života odjednom prestanu da postoje.

  

Već u devet ujutru, odmah posle ukrcavanja, kondukter putnike pita da li su za vodu ili šampanjac. Sedišta u kupeu su podesiva, izuzetno udobna, a putnici dobijaju ajpede koji prikazuju rutu i centralne tačke trase, a uz to idu i slušalice zbog audio zapisa "virtualnog turističkog vodiča".

Najluksuznije putovanje vozom u Evropi Foto: Profimedia

Na osmosatnom putu se prolazi kroz 91 tunel i prelazi se preko 291 mosta, a kroz prozore puca pogled na zaleđena jezera. U baru se nalazi zlatni kompas.

Za ručak konobari uz već pomenuti šampanjac služe tartar biftek i paletu švajcarskih sireva i to baš dok putnici gledaju predeo sa bajkovitim švajcarskim selima koja kao da su ispala iz bajke.

Voz krivuda kao crvena zmija preko planina pre nego što se nađe na vijaduktu Landvaser koji se uzdiže 65 metara iznad doline, a onda zaranja u još jedan tunel kao da probija ogromnu stenu.

  

Za užinu osoblje služi dimljenu pastrmku i salatu od cvekle uz čašu odličnog belog vina. Neko je verovatno razmišljao o tome uz koji pejzaž će biti posluženo koje jelo, jer baš kad stigne riba, sneg i led ustupaju mesto pritoci Rajne - Forderhajnu. Uskoro se prelazi švajcarski Veliki kanjon, klisura sa liticama koje beže u nebo 335 metara.

Putnici su nekada mogli da biraju između druge klase i prve klase, a nedavno je uvedeno i novih 20 sedišta Excellence klase, koja obuhvata šest prvoklasnih obroka. Retko kome u vozu padne na pamet da pogleda u telefon, a dominantan osećaj je kao da ste u vremenskoj kapsuli.

Putovanje od St. Morica do Cermata u jednom pravcu exellence klasom košta oko 500 evra.

Izvor: Noizz.rs