Dve strane Srbije: Fotografije koje su uzburkale Srbiju

Na društvenim mrežama se nedavno podigla velika prašina oko jedne fotografije. Fotografije koja za mnoge oslikava realno stanje u Srbiji.

Naime, Hram Svetog Save na Vračaru ovih dana dobija novo ruho i trenutno je u toku oslikavanje impozantne kupole hrama teške neverovatnih 4.000 tona.

Hram izgleda raskošno, impozantno, vredno divljenja i pažnje, sve se pažljivo oslikava, veliki deo predmeta je pozlaćen ili zlatan, vodi se briga do najsitnijih detalja i tako u krug.

Ali...

Hram Svetog Save, Foto: TanjugAP/R. Prelić

... to ne bi moglo da se kaže za naše bolnice.

U Srbiji ima nekoliko stotina bolnica i za veliki broj njih ne bi moglo da se kaže da je u zavidnom stanju. Dugački ogoljeni hodnici, na pojedinim mestima otpao plafon, zidovi pocrneli, tek nešto svetlosti probija se kroz prozore, neonke koje neprestano trepću...

To je realna slika naših bolnica, tako da nije ni čudo što je jedna fotografija koja kruži društvenim mrežama zabolela i rastužila veliki deo Srbije.

Crkva i bolnicaCrkva i bolnica, Foto: M. Mirković

Mesta na kojima se rađamo, lečimo, umiremo su u, blago rečeno, katastrofalnom stanju, a kad budete videli šta trudnice doručkuju, sve će vam biti jasno.

Na stotine ljudi dnevno procirkuliše ovim hodnicima, na stotine legne u krevete koji samo što se ne raspadnu, na stotine njih izađe jer nema nade, na stotine njih se bori da očuva ono što ne može da se očiva...

Ali, da će se stanje srpskih bolnica promeniti - to nikako nije na vidiku. Bitno da se para ima za skupe automobile, vile, jahte, krpice..., a za ono najbitnije, ma, koga to briga. 

Pin It

 

Izvor: 24sata.rs