Poučna priča sa istoka o Sultanu koji je imao četiri žene: Kada je umirao, samo je jedna ostala kraj njega!

Jedan sultan je za života imao četiri žene. Najviše je voleo svoju četvrtu suprugu - kao najmlađa bila je i najdraža. Sultan joj je poklanjao sve što poželi: bogatu odeću, nakit i td. Bila je srećna i zadovoljna.

Poučna priča sa istoka o Sultanu koji je imao četiri žene: Kada je umirao, samo je jedna ostala kraj njega! Foto: Profimedia

Jedan sultan je za života imao četiri žene. Najviše je voleo svoju četvrtu suprugu - kao najmlađa bila je i najdraža. Sultan joj je poklanjao sve što poželi: bogatu odeću, nakit i td. Bila je srećna i zadovoljna. 

Sultan je takođe obožavao i svoju treću ženu zbog izuzetne lepote i rado ju je vodio sa sobom na putovanja. 

Sultanu je dosta značila i njegova druga supruga - lukava i sofisticirana, sklona intrigama. Ona mu je bila osoba od poverenja, uvek pametna, ljubazna i strpljiva.  Kada bi naišao na problem, Sultan se uvek obraćao njoj, jer je samo ona znala da nađe rešenje za skoro svako Sultanovo pitanje.

 

Prva supruga je bila najstarija i Sultan je nju dobio u nasledstvo. Ona je bila najodanija supruga i činila je sve da bi sačuvala Sultanovo bogatstvo. Međutim, Sultan je nije voleo. Čak mu je smetala ta činjenica da ga ona toliko voli i poštuje. 

Tako se jednom prilikom Sultan mnogo razboleo. Setio se u kakvom luksuzu živi, pa je pomislio:

"Sada imam četiri žene, ali kada umrem, umirem sam." 

Okrenuo se ka svojoj četvrtoj ženi i upita je:

"Voleo sam te više od bilo koga drugog. Dao sam ti sebe, negovao te sa posebnom pažnjom. Sada kada sam se razboleo, da li si spremna da me pratiš u carstvo nebesko?"

"Nisam ja za to, časni Sultanu," reče mu četvrta supruga, dok su njene reči bole kao nož u srce. 

Teška srca sultan je pitao svoju treću ženu:

"Divio sam ti se čitavog života, sada kada umirem da li spremna da me pratiš u carstvo nebesko?"

"Život je tako lep! Kada ti umreš, ja ću se preudati," reče mu osorno treća supruga.

Sultan je bio tužan, njegovo srce nikad nije osetilo za takvu bol. Potom se Sultan okrenuo ka svojoj drugoj ženi:

"Uvek sam se obraćao vama za pomoć, jer ste mi uvek bili najbolji savetnik. Sada kada umirem, da li ste spremni da me pratite u senke zagrobnog života?"

 

"Žao mi je što vam ne mogu pomoći ovog puta," odgovorila je druga supruga. "Najviše što mogu da uradim za vas je da vas časno sahranim."

Njen odgovor je pogodio sultana kao hiljadu gromova. U tom trenutku je čuo glas:

"Poći ću sa tobom gde god želiš! Zajedno u životu, zajedno u smrti."

Sultan se okrenu i ugleda svoju prvu suprugu, skrhanu tugom i skoro neprepoznatljivu. 

"Trebao sam biti pažljiviji prema vama dok sam imao priliku!"

Kao i Sultan, svako od nas u svom životu ima četiri žene:

Naša četvrta supruga je naše telo; bez obzira koliko truda i vremena je uložili u to da izgledamo dobro, napustiće nas kad umremo.

Naša treća žena je naša karijera, položaj, novac, bogatstvo, socijalni status. Kada umremo, oni će pripasti drugima.

Naša druga supruga su naša porodica i prijatelji. Bez obzira koliko su nam pomagali, najviše što mogu da urade za nas kad umremo je da nas dostojanstveno sahrane. 

Naša prva supruga je naša duša koju često ignorišemo zbog potrage za srećom, moći, bogatstvom i zadovoljstvom. Uprkos tome, duša je jedina koja nas prati gde god da idemo. 

Poučeni ovom pričom naučite da vodite više računa o svojoj duši, ugađajte joj, štitite je, jer na kraju krajeva - tako sebi dajemo najveći dar.