Imate mnogo problema? Kad pročitate ovu priču znaćete kako da se nosite sa njima...

Mlada žena otišla je kod svoje majke i u razgovoru joj se požalila kako joj je teško u životu. Nije znala kako da se izbori sa problemima i veće je pomišljala da odustane. Smučila joj se ta stalna borba – čim reši jedan problem, novi se odmah pojavi.

Foto: www.slideshare.net Foto: www.slideshare.net

Mlada žena otišla je kod svoje majke i u razgovoru joj se požalila kako joj je teško u životu. Nije znala kako da se izbori sa problemima i veće je pomišljala da odustane. Smučila joj se ta stalna borba – čim reši jedan problem, novi se odmah pojavi.

Majka je povede u kuhinju. Napunila je tri šerpe vodom i svaku je stavlila ne vrelu ringlu. Uskoro je voda u šerpama provrila. U prvu je stavila šargarepe, u drugu jaja, a u poslednju zrana kafe. Pustila ih je da se kuvaju, ništa joj ne objašnjavajući.

Nakon dvadeset minuta, isključila je ringle. Izvadila je šargarepe i stavila ih u činiju. Izvadila je jaja i stavila ih u činiju. Izvadila je zrna kafe i stavila ih u činiju. Onda se okrenula ćerki i upitala je: „Šta vidiš?” 

„Šargarepe, jaja i zrna kafe”, odgovorila je.

Majka joj je rekla da priđe bliže i da dodirne šargarepe. Kada je to uradila, videla je da su one bile meke. Majka joj je onda rekla da uzme jedno jaje i da ga slomi. Kada je skinula ljusku, videla je da je tvrdo kuvano. 

Na kraju, majka joj je rekla da uzme gutljaj kafe. Divan miris i ukus kafe je izmamio ćerki osmeh na usta. Ćerka je onda upita: „Šta to znači, majko?”

Majka joj objasni da se svaka od ovih namirnica susrela sa istim "protivnikom" – vrelom vodom. Svaka od njih je drugačije reagovala.

Šargarepa je ušla jaka, tvrda i naizgled nepobediva. Međutim, posle nekog vremena u vreloj vodi, omekšala je i postala slaba.

Jaje je bilo krhko. Njegova tanka ljuska je štitila tečni sadržaj, ali pošto je bilo u vreloj vodi, njegov sadržaj je očvrsnuo.

Međutim, kafa je bila čudesna. Posle nekog vremena provedenog u vodi, ona je promenila vodu.

„Šta si ti?”, upita ona svoju ćerku. „Kada poteškoće dođu na tvoja vrata, kako im ti odgovaraš? Da li si ti šargarepa, jaje ili kafa?”

Razmisli: „Šta sam ja?”

„Da li sam ja šargarepa koja je naizgled jaka ali gubi snagu i predaje se čim naiđe nevolja?”

„Da li sam ja jaje koje je unutra slabo, ali se menja zbog vreline?

Da li mi je srce ranjivo, ali nakon smrti, raskida, novčanih poteškoća ili drugih životnih testova postajem jača i krtija? Da li spolja izgledam isto, ali iznutra postajem ogorčena i okorelog srca?”

„Ili sam kao kafa? Ona menja vodu, situaciju koja joj izaziva bol. Kada je okruži vrela voda, ona pušta miris i ukus. Ako si kao kafa, kada su stvari najgore po tebe, ti postaješ još bolja i menjaš situaciju u kojoj se nalaziš.”

Kada je najteže i iskušenja su najveća, da li uspevaš da se digneš na viši nivo?

Kako izlaziš na kraj sa nevoljama? Da li si šargarepa, jaje ili kafa?

 

(Family.rs)