Drevna indijska priča o zavisti

Ova drevna indijska legenda govori o malom žutom cvetu koji se rascvetao u jednoj bašti. On cveta samo jednu sezonu i tada uvene.

Foto: revelwallpapers.net Foto: revelwallpapers.net

Ova drevna indijska legenda govori o malom žutom cvetu koji se rascvetao u jednoj bašti. On cveta samo jednu sezonu i tada uvene.

Kada je jedan posetilac ušao u ovu bastu, sa svih strana slušao je samo žalbe. Mango je rekao da bi radije bio kokosova palma. Zašto? Zato što je celo drvo palme korisno – plod, lišće, grane i deblo. Međutim, kokosova palma zavidela je mangu zato što se njegov plod za mnogo novca izvozio iz Indije. Sve biljke su ljubomorne jedna na drugu, svaka od njih mislila je da je druga biljka dala veći doprinos i dobila više.

Oko posetioca koji je slušao samo žalbe zaustavilo se na jednom malom žutom cvetu koji je radosno cvetao u svom uglu. Sagnuo se i upitao ga: „Zasto se i ti ne žališ kao ostali?”

Cvet je odgovrio: „Posmatrao sam kokosovu palmu i zavideo joj na lišću koje se lelujalo na vetru. Poželeo sam da donosim divne, sočne plodove kao mango. Ali tada sam pomislio - da je Bog želeo da budem kao kokosova palma, ili mango, On bi me takvim napravio. Želeo je da budem mali žuti cvet pa zato želim da budem najbolji mali žuti cvet koji je ikad postojao.”

Pin It

 

(Family.rs)