BRANKO ĆOPIĆ svoju tugu okončao je samoubistvom! Dva dana kasnije, DESANKA MAKSIMOVIĆ ovako se oprostila od njega

Tog 26. marta 1986. skokom sa Brankovog mosta samoubistvo je izvršio Branko Ćopić, veliki srpski i jugoslovenski književnik. Njegova komšinica, prijateljica, saborac i koleginica Desanka Maksimović dva dana kasnije zapisala je ove reči…

Branko Ćopić i Desanka Maksimović dobar deo života proveli su kao komšije. Živeli su u centru Beograda, u današnjoj ulici Kralja Milana. U zgradi sa brojem 23 književnik je živeo na četvrtom spratu, a Desanka sprat iznad, na petom.

Osim što su boravili “pod istim krovom”, dvoje književnika je tokom druge polovine prošlog veka vreme provodilo na zajedničkim putovanjima po čitavoj SFRJ, obilazeći škole, biblioteke i kulturne ustanove gde su sa ostalim poznatim književnicima, predstavljali deci svoje stvaralaštvo.

 

Branko je otišao prvi. Izvršio je samoubistvo skokom sa Brankovog mosta 26. marta 1984. Opraštajući se sa svojim prijateljem koji je tragično okončao život, Desanka se setila lepih trenutaka koje su proveli zajedno.

Dva dana kasnije u Politici je objavila “In Memoriam” posvećen tragično nastradalom prijatelju.

– Bio mi je Branko Copić jedan od najboljih komšija koga sam ikada imala, sadrug, sabrat, s kojim sam često zajedno putovala po školama da čitamo deci, čovek s koim sam imala isto mišljenje o književnosti, a to je vrlo važno. Isto smo mislili i u ulozi poezije i književnosti u životu čovekovom. Ne mogu prosto da zamislim da njega može smrt da uzme. Kada se samo setim njegovih divnih humoristickih priča. Kad god bismo, ma gde, čitali on je bio glavni. Posedovao je humor, kako bih rekla, neizmišljen koji je izvirao iz naroda i koji je mogao i najvećeg skeptika da nasmeje. Ne mogu da zamislim da će čovek koji je zasmejavao ceo naš svet, sada raplakati sve one koje je tako dugo zasmejavao. Deca će naročito žaliti Branka Ćopića, njegovu “Ježevu kućicu”, njegove divne “Oglase”. Mislim da nema njegove pesme koju naša deca ne znaju. Ceo narod će Branka žaliti i kao čoveka i kao pisca koji je našem narodu mnogo dao – napisala je Desanka za Politiku.

Izvor: volimsrbiju.com