Print this page

BEZGRANIČNA ENERGIJA BLAGOSTANJA I BOGATSTVA: Evo kako da u svom domu gajite krasulu

Osim što će privući blagostanje i bogatstvo u vaš dom, ova divna biljka je vrlo lepa i dekorativna, pa će oplemeniti svaku prostoriju

0 comment
Foto: WebAstrolog.com Foto: WebAstrolog.com

Osim što će privući blagostanje i bogatstvo u vaš dom, ova divna biljka je vrlo lepa i dekorativna, pa će oplemeniti svaku prostoriju.

Jedan od najpoznatijih Feng šui iscelitelja loše i negativne energije u domu su zelene, bujne biljke koje će doneti ne samo pozitivne vibracije, već i bogatstvo.

Po nekim verovanjima istočnih učitelja, postoje biljke koje donose više novca ukućanima, tačnije, privlačeenergiju bogatstva i blagostanja. Veruje se da prisustvo biljke novca u prostoriji pozitivno utiče na posao i vlasniku donosi bolju zaradu. Zato su odličan izbor za kancelarije, a u nekim azijskim zemljama se čak prenosi sa kolena na koleno.

Feng šui stručnjaci kažu da skoro svaka lepa, zelena, vibrantna biljka može biti biljka novca jer suština je u dobroj energiju koju ona proizvodi. Međutim, jedna od najpoznatijih biljaka koje po verovanju donose novac je krasula.

 

Japansko drvo, parac, dolar drvo, krasula nazivi su za biljku Crassula ovata

Drvo novca ili krasula potiče iz oblasti Južne Afrike. Ime je dobila po listovima ovalnog oblika koji podsećaju na kovanicu novca, piše sajt Berza biljaka.

Spada u sukulentne biljke (listovi su mesnati jer skladište vodu). Može dostići visinu i do 3m, mada su takvi primerci jako retki. Krasula cveta tokom zime, pa sve do proleća, sitnim belim cvetovima.

Zemlja u kojoj bi trebalo biti posađena je ista kao za kaktuse i ostale sukulente (40% peska, 20% šumskog humusa, 20% zemlje za cveće, a ostatak sitni šljunak, perlit, lomljena cigla). Kao većina sukulenata, zahteva zimsko mirovanje (oktobar-april) kada biljku treba zalivati sa što manje vode, 1-2 puta tokom cele zime.

 

Temperatura u tom periodu ne sme padati ispod 0 stepeni, jer će biljka izmrznuti, već je idealna oko 10 C. Ukoliko biljci ne možete pružiti ove uslove, preko zime može biti i na toplom. Tada je zalivanje nešto češće. Ne zahteva veliku saksiju, ali ukoliko joj obezbedimo veću saksiju uz dodatnu prihranu krasula će brže napredovati.

Postoji dva načina razmnožavanja ove biljke.

Prvi je da odrežete grančicu (5-15cm), ostavite da se rez zasuši 2-3 dana i potom je posadite u smešu zemlje i peska (50/50) ili čist pesak.

Zalivanje na 3-4 dana. Bitno je da zemlja nije uvek natopljena jer će reznice istruliti. Trebaju biti u hladu. Reznice će pustiti koren za nepunih mesec dana, kada ih možete posaditi zasebno u kvalitetniju zemlju.

Procenat ožiljenih reznica je skoro 100%.

Drugi način je razmnožavanje iz samog lista. List treba jednostavno otkinuti i položiti na zemlju. Za manje od mesec dana, list će pustiti korenčiće u delu gde je bio pričvršćen za granu. Prilikom kidanja lista, treba voditi računa da list bude ceo, odnosno odlomljen uz samo stablo.

Ovim načinom razmožavanja dobijaju se mlade biljke, a procent je oko 50%. Stoga se preporučuje prva metoda.

Prema verovanju (feng shui),biljku treba držati sa desne strane ulaznih vrata kako bismo imali više novca. Krasule su pogodne za bonsai.