10 vrsta voća i povrća koje je isplativije gajiti nego kupovati: Posadite ih jednom, godinama rađaju

Ako imate malu okućnicu, tj. dvorište i ne znate šta da gajite, evo nekoliko predloga

Foto: Nezavisne novine Foto: Nezavisne novine

Postoje neke vrste voća i povrća koje se izuzetno lako gaje. To su sadnice koje ne zahtevaju veliki trud, ali opet daju tako dobar prinos da ih morate gajiti.

Gajeći takve biljke u svom dvorištu vi ćete dobiti zdrave i sveže namirnice. Evo o kojim vrstama biljaka se radi:

1. Borovnica

Možete je gajiti na balkonu, u kanti ispred kuće, u dvorštu , iza kuće - ma gde poželite. Samo vodite računa da je oko nje kisela zemlja i zalivajte je redovno. Od maja do juna davaće vam divne i sočne bobice koje su u slobodnoj prodaji izuzetno skupe i retke!

 

2. Jagode

Danas postoje sorte koje savršeno uspevaju čak i u visećim saksijama. Da li postoji lepši i korisniji ukras na balkonima od saksija punih zrelih jagoda? Jagode možete saditi i u dvorištu. Na taj način ćete dobiti zdrav, neprskan proizvod koji možete da dajete svojoj deci bez griže savesti. I dok je cena jagodama na pijaci 400 dinara, vi u dvorištu potpuno besplatno uživate u plodovima svog rada.

3.Šaroga ili špargla

Jednom posađena šparoga ili špargla ostaje u vašem dvorištu i do 30 godina! Doktori se kunu da ova biljka leči rak. Oni koji su probali svežu šparglu kažu da ima daleko lepši i puniji ukus od one koja se prodaje u prodavnicama (ako imate sreće da je nađete u prodaji). Baštovani znaju da špargla ne zahteva baš nikakvu negu, i da voli samo kada je zalijete povremeno. A daće vam prinos o kakvom niste ni sanjali.

4. Blitva

Da li ste znali da je blitva bogatija gvožđem i od spanaća i od teletine? Kod nas izuzetno lako uspeva i ne zahteva veliku negu. Kada listovi narastu (a rastu izuzetno brzo) samo ih oberite do zemlje i ne brinite! Ovo korisno lišće mora da se nađe na vašem jelovniku, ali i u bašti!

5. Tikvice

Dok su prve tikvice izuzetno isforsiran proizvod koji uspeva uz mnogo prihrane, prskanja i pesticida, vi u svojoj bašti možete da uzgojite  gomilu tikvica bukvalno bez pare i dinara. Mlade tikvice pohujte, pravite sosove za testenine, filujte, a odraslu tivku iseckajte i umesite u pitu.  Budite sigurni da će deca dobiti svoju porciju folne kiseline kada pojedu jedan ručak od ovog korisnog povrća.

6. Paradajz

Mnogi će se nasmejati na ovu tvrdnju, ali pravi ukus paradajza možete da osetite samo ako jedete onaj domaći. A domaći paradajz možete da uzgojite i na terasi i u dvorištu. I sami izaberite sortu koju želite. Oni najslađi se nikad ne prodaju na pijaci ili u prodavnicama, a znate li zašto? Zato jer ne može da podnese transport! Onaj najslađi paradajz ima tanku koru i izuzetno je sočan. Posadite svoj paradajz i uverite se da govorimo istinu!

 

7. Paprike

Ako hoćete babure, šilje, crvene, slonovo uho, ljute  - samo ih posejte! I videćete kako je lepo kada u bašti imate da uberete svežu papriku za salatu. Pa nema ništa slađe od toga.

8. Rukola

Izuzetno cenjena salata je rukola, a kod nas, u baštama raste za manje od mesec dana. Sve što treba je da prekopate malu leju i da u nju posejete rukolu. Za dvadesetak dana imaćete svežu salatu na stolu. U slobodnoj prodaji rukola se bukvalno plaća suvim zlatom!

9. Začinsko bilje

Jednom posađeno začinsko bilje u bašti ostaje do 10 godina. Verujte nam na reč da ne zahteva nikakvu negu. Uberite i uživajte u lekovitom bilju, ali i u bašti punoj pčelica koje će rado da svraćaju kod vas.

10. Kopriva

Divlja biljka poput koprive cenjena je u kulinarstvu ali i u baštovanstvu. Mladi izdanci koprive su izuzetno zdravi i pravi kulinarski hit. A vaša bašta će obožavati domaće, tečno đubrivo napravljeno od koprive.