Kako su četvoronožni torbari VOMBATI postali HEROJI AUSTRALIJE: Spasavaju druge životinje tako što ih skrivaju u svojim jazbinama

Kako su četvoronožni torbari postali HEROJI AUSTRALIJE

FOTO: DAVID MARIUZ / EPA; FOTO: DAVID MARIUZ / EPA;

Tokom katastrofalnih požara u Australiji jedna od lepših priča bila je o vombatima, četvoronožnim torbarima koji spasavaju druge životinje od vatre tako što ih skrivaju u svojim jazbinama, preneo je RTS. Podzemne jazbine vombata služe, naime, drugim životinjama da se ponekada sakriju od pretnji koje vrebaju na površini.

Vombatske jazbine su zapravo velike mreže međusobno povezanih brloga, koje mogu biti veoma prostrane i složene. Osim toga, prilično su dobro iskopane i stabilne. Tokom jednog istraživanja, naučnici su otkrili jazbine sa čak 28 ulaza i skoro 90 metara tunela.

  

Naučnici su takođe utvrdili da su temperature u jazbinama veoma stabilne u poređenju sa onim na površini, pa su tako dnevna talasanja manja od jednog stepena Celzijusa, u poređenju sa 24 stepena na površini. Termalna izolacija bi takode dobro poslužila i u slučaju požara, kakvi su proteklih meseci pogodili Australiju.

Foto: Twitter

RTS tekst objavljuje uz opasku da iako su se na društvenim mrežama priče o vombatima herojima proširile veoma brzo ne znači da su one potpuno tačne.

Izvor: Blic