Stvarnost ili mit: Ima li seksa posle 50. godine

Da li krevet počinje da se hladi kada zađete u šestu deceniju ili su strasti još vrelije?

Foto: nadlanu.rs Foto: nadlanu.rs

Najnovije istraživanje pokazalo je da 50. rođendan ne označava kraj zabave u krevetu. Čak i ako su seksualni odnosi ređi nego u mlađim danima, oni su itekako zadovoljavajući, tvrde ispitanici.

Američki televizijski program "Today" sproveo je ispitivanje među Amerikancima starijim od 50 godina, od kojih je trećina izjavila da održavaju seksualne odnose nekoliko puta nedeljno  ili mesečno, što nije velika razlika u odnosu na četrdesetogodišnjake od kojih seks jednom nedeljno ima 43 odsto. 

Gotovo svi stariji ispitanici otkrili su da su zadovoljni svojim seksualnim životom, s tim što gotovo četvrtina njih uopšte ne upražnjava seks, a isti takav odgovor dalo je 17 odsto četrdesetogodišnjaka.

Bez obzira na učestalost seksa, više od polovine ih je izjavilo da priželjkuju češće odnose, ali njihov partner to ne želi ili ne može. 

Ginekolog dr Lorin Štrajher komentariše ove rezultate, objavljene u avgustu 2014. godine na sledeći način: "Kad pređemo 50. godinu, naša tela možda ne sarađuju baš uvek, ali i dalje možemo biti seksualno, fizički i intimni s partnerom. Čak ako fizički i ne ide sve kako bismo želeli, naš seksualni život može biti sasvim zadovoljavajući", prenosi lisa.rs.

Od onih koji održavaju redovne odnose, 45 odsto njih tvrdi da su zadovoljni seksom, dok svaki peti ispitanik tvrdi da jednostavno više nema seksualne želje. To ne znači da erekciju nije moguće postići posle 50. godine.

Ono što je zanimljivo i što se nikad ne menja jeste činjenica da i muškarci i žene krive partnere za manjak seksa (žene malo češće krive muškarce). Muškarci tvrde da nema seksa zbog zdravlja i smanjenog libida, dok žene kao krivca navode muškarce koji ne žele ili ne mogu da imaju odnose.

Kada se zakorči u šestu deceniju života, jedna od najvažnijih stvari za očuvanje zdravlja je vežbanje.

 

Izvor: lisa.rs