Slavni ruski psiholog Mihalkov: Duša i telo su neodvojivi, KAŽI MI ŠTA TE BOLI I REĆI ĆU TI ŠTA TI NEDOSTAJE U ŽIVOTU

Telo i psiha su u neraskidivoj vezi. Telo šalje signale koje ne smete da zanemarite, a psiholozi otkrivaju na šta bol u telu zapravo ukazuje

Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Psihosomatika je sjajna stvar. Ova grana medicine se bavi uticajem naših emocija, strahova i psiholoških blokada na zdravlje. Naučno je dokazano da naše emocije rezultiraju fizičkim bolestima.

Karina Bagdasarova, predstavnica čuvene cirkuske dinastije trenera, priznala da je celog života želela da bude plesačica, a otac ju je prisilio da radi u areni. Tek kad je odrasla shvatila je zašto je čitav život patila od bolova u donjem delu leđa - u stvari, "radila je ono što nije volela".

  

Psiholog Mihalkov otkriva šta vam bolovi koje osećate u telu poručuju.

1. Bol u glavi

Glavobolja i migrena su uglavnom posledica stresa i svakodnevnog opterećenja. Potrudite se da svaki dan odvojite bar sat vremena za relaksaciju - bilo da je to meditacija, opuštajuća kupka, masaža ili jednostavno ležanje uz omiljenu muziku. Ovo će vam pomoći da se opustite, pa će i glavobolja nestati.

2. Bol u vratu

Boli vas vrat? Ovaj problem može da uputi na to da imate teškoće sa davanjem oproštaja nekome ili čak sebi. Ako imate bolove u vratu, potrudite se da razmišljate šta to volite kod sebe i kod drugih, potrudite se da nađete ono dobro u svakome, niko nije savršen!

3. Bol u ramenima

Hroničan bol u ramenima može da uputi na to da imate neki emotivni teret, neku muku koja vas danima ne ostavlja, koju nikako da rešite. Nije ni čudo što u našem narodu postoji izreka ,,skinuti teret s ramena'' u značenju olakšanja duše. Ako imate ove probleme, usmerite se na rešavanje krize koja vas opterećuje, napravite korak napred.

4. Bol i gornjem delu leđa

Bol u ovoj regiji ukazuje na to da vam nedostaje emotivne podrške, da se osećate usamljeno u kriznoj situaciji. Osećate se nevoljeno ili suzbijate svoju ljubav? Ako niste u vezi, možda je vreme da se aktivirate na ljubavnom planu i odete na neki sastanak. Ko zna šta to može da donese! A možda i bol u gornjem delu leđa nestane.

 

5. Bol u donjem delu leđa

Bol u donjem delu leđa može biti posledica zabrinutosti za finansije. Ne možete da spojite kraj sa krajem ili imate dugove koji uskoro moraju da se vrate ili ste u kreditu... Razislite o traženju povišice na poslu ili se posavetujte sa finansijskim stručnjacima kako biste bolje organizovali novac koji imate.

6. Bol u laktovima

Bol u laktovima može da upućuje na to da se opirete promenama u životu, da ste previše nefleksibilni na dešavanja oko sebe. Možda je vreme da se opustite i popustite svoja kruta načela. Napravite kompromise i protresite stvari.

7. Bol u šakama

Rukama posežemo ka drugima, stvaramo veze i kontakte. Ako imate bolove u ovom delu tela, uzrok može ležati u nedovoljno kvalitetnom odnosu sa drugima. Pokrenite se, družite se, stvarajte kontakte, obnovite stara prijateljstva.

8. Bol u kukovima

Bol u kukovima je znak straha od pokreta, plašite se da napravite promene, opirete se izazovima, ne želite da se pustite u kreativnu haotičnost koju oni donose. Ukoliko ste pred nekom velikom odlukom koju izbegavajte, bol u kukovima je jasan znak da je vreme da ,,prelomite'' za ili protiv!

  

9. Bol u kolenima

Uzrok bola u kolenima može da bude različit, ali jedan od glavnih je veliki ego. Možda mislite da ste fantastični, da niko bolji ne postoji? Spustite se na zemlju, bavite se volonterskim radom.

10. Bol u listovima

Bol u listovima može da bude posledica stresa i emocionalne napetosti. Ljubomora takođe postoji kao mogući uzrok. Možda je vreme da neke ljude i događaje u svom životu pustite da idu svojim putem i svojim tokom.

11. Bol u člancima

Bol u ovom delu tela obično je posledica suzdržavanja od željenih zadovoljstava. Vreme je da se opustite i prepustite. Začinite svoj ljubavni život, ,,zgrešite'' u dijeti, počastite sebe kupovinom, jednom rečju uživajte! Ispunite svoje male fantazije i hirove.

12. Bol u stopalima

Jedan od znakova depresije jeste bol u stopalima. Pesimizam i dugotrajna negativnost mogu se manifestovati kroz bolove u ovom delu tela. Pokušajte da nađete radosti u svom životu. Uzmite kućnog ljubimca ili se bavite nekim hobijem.

Izvor: Stil