Pročitajte koje suplemente nutricionisti nikada ne uzimaju i zašto

Tržište je preplavljeno raznim dodacima, a mnogi nam tokom pandemije korona virusa nude "magiju" za jačanje imuniteta, kroz razne oglase.

foto: pixabay.com foto: pixabay.com

Međutim, dodaci se ne kontrolišu kao lekovi. Možete ih dobiti bez recepta, ne piše koliko i koje neželjene efekte mogu da izazovu, a nisu ni jeftini. Veoma je štetno upasti u tu zamku. Što se tiče većine suplemenata, lekari su skeptičani prema njihovim efektima. Nisu svi apsolutno  štetni, ali ovde treba biti vrlo oprezan!

Pre nego što odete u apoteku da dopunite svoje zalihe vitamina, pročitajte koje suplemente nutricionisti nikada ne uzimaju i zašto.

Gvožđe

Ni slučajno nemojte samostalno, bez preporuke lekara, da uzimate suplemente gvožđa!

"Suplementi gvožđa se prepisuju kod određenih medicinskih stanja, ali se koriste pažljivo jer mogu da imaju neprijatne nuspojave, uključujući uznemiren stomak i konstipaciju", kaže dijetetičarka i nutricionistkinja Džindžer Haltin.

Ona ističe da preteran unos gvožđa može da dovede do stanja koje se zove hemohromatoza, što izaziva promene srčanog ritma, kao i cirozu jetre.

"Ovaj suplement se uzima samo kada se mora, u dozama koje preporuči lekar", ističe ona.

A bez preporuke lekara, ono što možete da uradite je da povećate unos namirnica koje su prirodan izvor gvožđa, poput spanaća, sočiva, pasulja, tamne čokolade, govedine, piletine.

Vitamin A

Ovaj vitamin ima jako važnu ulogu u imunom sistemu, ali je važan i za vid. Ali, nutricionistkinja Arijel Levitan kaže da nema potrebe uzimati suplemente.

"Vitamin A se nalazi u mnogim namirnicama, uključujući voće i povrće, a i mnoga druga hrana je njime obogaćena. Reč je o vitaminu rastvorljivom u masti, tako da i ako ga ne unesete previše, sve što unesete ostaće u masnim ćelijama duže vreme".

 

Vitamin C

Vitamin C je verovatno jedan od najčešće konzumiranih suplemenata, ali dijetetičarka Džen LaVardera tvrdi da nema potrebe da se unosi na ovaj način jer se nalazi u mnoštvu namirnica, pa su male šanse da imate manjak.

"Plus, naše telo ne može da skladišti vitamin C. To znači da sve što unesete preko dnevne doze, telo jednostavno eliminše kroz mokraću, ne čuva ga za kasnije".

Dijetetičarka upozorava i da, ako unesete više od 2.000mg, možete da očekujete nuspojave poput dijareje, mučnine, povraćanja, glavobolje i grčeva.

Ako unesete nekoliko porcija voća i povrća dnevno, verovatno unosite dovoljno vitamina C – dnevna preporučena doza za žene je 75 mg, a za muškarce 90 mg.

Multivitamini

"Multivitamini su definitivno suplement broj jedan za koji su ljudi ubeđeni da im treba", kaže nutricionistkinja Dženi Burk.

Ona ističe da je ovaj suplement možda potreban ljudima koji pate od Kronove bolesti, Celijakije ili nekih drugih bolesti koji utiču na apsorpciju nutrijenata, ostalima je sasvim nepotreban.

 

Alo.rs/S.Ć.