Ovo menja sunčanje iz korena: Istina o faktoru 100 i da li nam je zaista potreban

Koju kremu za sunčanje kupiti i kako se zaštititi od štetnih UV zraka?

Ovo pitanje muči većinu ljudi tokom leta, a dodatnu zabunu unosi činjenica da danas skoro svi renomirani proizvođači kozmetike u ponudi imaju i bar jednu kremu za sunčanje sa faktorom sto. Takve kreme postoje i na našem tržištu, ali nameće se pitanje ima li potrebe da se štitimo tako velikim faktorima.

– Faktor zaštite od sunca (SPF) govori nam o stepenu zaštite od ultravioletnog zračenja UVB, ali ne i o stepenu zaštite od UVA zračenja. On označava koliko puta duže možemo da boravimo na suncu a da ne izgorimo –objašnjava prof. dr Lidija Kandolf Sekulović, načelnica Klinike za kožne i polne bolesti na VMA.

Dodatni problem predstavlja to što je stepen zaštite krema izmeren u laboratoriji, a ne u realnim uslovima, kada se znojimo, skidamo preparate odećom, količine ne nanosimo dovoljno niti ravnomerno.

 

Zato ne smemo da se oslanjamo isključivo na preparate za zaštitu, već je neophodno najpre da se sklonimo s direktnog sunca u hlad, da se oblačimo tokom najopasnijeg dela dana, od 11 do 17 časova, i da na otkrivene delove tela svako malo mažemo zaštitni faktor 30 ili 50.

– Najvažnije je razumeti da sunčanje radi dobijanja tamnijeg tena izaziva ubrzano starenje i rak kože.

Neophodno je sprečiti ne samo crvenilo i opekotine od sunca već se potruditi da što manje pocrnimo tokom leta – ukazuje doktorka Kandolf Sekulović.

Ako se preparat koristi da bi se duže boravilo na suncu i dobio taman ten, to je zloupotreba preparata. On će omogućiti duži boravak na suncu bez stvaranja crvenila i opekotina, ali genetski materijal kože će se oštetiti, ubrzaće se starenje i povećaće se rizik od raka kože.

Autor: Biljana Stefanović

Izvor: zena.blic.rs