Ove biljke su najdelotvornije u lečenju dijabetesa: Normalizuju nivo šećera u krvi za mesec dana

Narodna medicina ima rešenje za dijabetes

Foto: Pixabay Foto: Pixabay

Raznovrsni biljni proizvodi dobro deluju kod prevencije i lečenja dijabetesa. 

Dijabetes je hronično oboljenje koje nastaje usled nedostatka insulina u organizmu. Kao posledica ove bolesti javlja se poremećaj metabolizma glukoze, proteina i masti. Najčešći simptomi dijabetesa su suvoća usta, opšta slabost organizma, brzo zamaranje i gubitak telesne težine.

Čajevi od ovih biljka imaju pozitivno dejstvo na šećer u krvi i izuzetno pogoduju dijabetičarima. Uz redovnu primenu, nivo šećera se može držati pod kontrolom.

 

Čaj od borovnice

Lekoviti delovi su koren, list i plod. Koren i list se obično beru pre sazrevanja plodova, a sami plodovi se kasnije suše na suncu. Ubedljivo daje najveći efekat dijabetičarima koji ne zavise od insulina. Razlog zbog kojeg je borovnica efektna u lečenju dijabetesa krije se u sastojku koji se zove glukokinin. Zahvaljujući njemu, ovo bobičasto voće vraća šećer u okvir granica normale.

Recept:

Supenu kašiku lista borovnice i kašiku sušenih plodova borovnice preliti sa 2 dl ključale vode. Procediti nakon pola sata i piti nezasladjeno pre jela.

Čaj od hibiskusa

Ovaj čaj koji vrlo dobro da reguliše šećer. Bogat je vitaminom C, mineralima i raznim antioksidansima. U svom sastavu ima organske kiseline, među kojima su malinska, vinska i limunska kiselina.

Recept:

Jednu kesicu čaja prelijte sa 3-4 dl vrele vode.Ostavite da odstoji oko 15 minuta, potom konzumirati.

Crni čaj

Osim što uspešno reguliše šećer, crni čaj je poznat i zobg sposobnosti da smanji rizik od nastanka raka, kao i da uspori širenje ćelija raka.

Recept:

Na 2,5 dl ključale vode stavite 1 kašičicu crnog čaja. Držati poklopljeno 2-5 minuta. Procedite i pijte.

 

Čaj od ruzmarina

Ruzmarin ima neverovatna lekovita svojstva. Naime, najaktivnije fitohemikalije ruzmarina uspešno regulišu šećer u krvi. Ista je efikasnost i kod sveže i kod osušene biljke.

Recept:

Kada provri 2,5 dl vode ubacite 1 kašičicu sušenih listova ruzmarina i nastavite da kuvate još 3 minuta. Ostavite da odstoji sklonjeno sa ringle još 10 minuta pre nego počnete sa konzumiranjem.

Čaj od maslačka

Ovo nije običan korov, već biljka koja ima široku primenu, pa i u brzom skidanju nivoa šećera u krvi. Listovi tamne zelene boje, čiste organizam, smanjuju krvni pritisak i leče bešiku. Pojačavaju količine urina i kroz mokrenje izbacuju višak šećera. Maslačak pomaže i kod gubljenja kilograma, što je veoma povoljno za obolele od dijabetesa.

Recept:

60g listova i korenja maslačka sipajte u 1 l ključale vode. Ostavite da odstoji 10 minuta. Konzumirajte po jednu šolju čaja pre svakog obroka.

Napomena: Pre konzumiranja ovih čajeva, posavetujte se sa lekarom.