OPASNOST U TOPLINI DOMA: Ovo skoro svi imaju u kući, a izaziva najopasnije bolesti!

Živa je moćan nervni otrov koji je posebno otrovan za trudnice i malu decu

Foto: Pravda.rs Foto: Pravda.rs

Živa je moćan nervni otrov koji je posebno otrovan za trudnice i malu decu.

Veliki broj ljudi je sa ciljem uštede energije i novca zamenili stare standardne sijalice sa novim ekološkim sijalicama koje štede energiju. Međutim, nova generacija energetski efikasnih sijalica je toliko otrovna da je Agencija za zaštitu okoline SAD pokrenula vanredni protokol koji se sprovodi u slučaju lomljenja sijalica i oslobađanja otrovnog gasa.

Studija koju su sproveli naučnici Fraunhofer Vilhelm Klaudic instituta je pokazala da ove sijalice, ukoliko se slome u zatvorenom prostoru, ispuštaju 20 puta veću količinu žive od maksimalne dozvoljene.

Energetski efikasne sijalice mogu uzrokovati:

   - Vrtoglavicu

   - Glavobolje

   - Migrene

   - Napade epilepsije

   - Umor

   - Nemogućnost koncentracije

   - Nervozu

Zašto se treba vratiti običnim sijalicama?

Ekološke sijalice sadrže živu. Živa je moćni neurotoksin koji je naročito otrovan za decu i trudnice. Ona je posebno otrovna po mozak, nervni sistem, jetru i bubrege. Ona takođe može izazvati oštećenje kardiovaskularnog, imunog i reproduktivnog sistem. Živa može dovesti do pojave premora, nervoze, nesanice, gubitka pamćenja, glavobolje, raka i Alchajmerove bolesti.

Ekološke sijalice mogu da uzrokuju rak

Nova studija koju je sproveo Piter Braun u Berlinu je pokazala da ove sijalice sadrže otrovne karcinogene koji mogu uzrokovati rak:

Fenol, blago kiseli otrov u obliku kristala koji se dobija iz katrana i koristi u hemijskoj industriji.

Naftalen, zapaljivo jedinjenje u obliku kristala koje nastaje destilacijom katrana, a koje se koristi u preparatima za odbijanje moljaca i kao sirovina u hemijskoj industriji.

Stiren, nezasićeni tečni ugljovodonik koji se dobija kao sporedni proizvod pri proizvodnji petroleja.

Ekološke sijalice emituju veliku količinu UV zračenja

Lampe koje štede energiju emituju UV-B zračenje i male količine UV-C zračenja. Opšte je priznato da UV zračenje šteti koži (uzrokuje rak kože) i očima. Zračenje iz energetski efikasnih sijalica direktno utiče na imuni sistem i oštećuje kožno tkivo do te mere da onemogućava formiranje vitamina D.

Konačno, ove sijalice su toliko otrovne da ne treba da se bacaju u redovno đubre. One predstavljaju opasni otpad. Ukoliko polomite jednu u kući, otvorite sve prozore i vrata i napustite kuću na bar 15 minuta kako biste minimalizovali izlaganje otrovnom gasu.

Nažalost, loša vest je da se stare sijalice sve manje proizvode i da uskoro više neće biti dostupne.

(Izvor: Pravda.rs | WebTribune.rs)