Print this page

LEČENJE KAŠLJA PREKO TELEVIZORA

Pedijatar Jevgenij Komarovski,nedavno je napisao svoje mišljenje o sredstvima za lečenje kašlja koja se reklamiraju preko televizije…

0 comment
Foto: GP online Foto: GP online

Pedijatar Jevgenij Komarovski, poznat čitaocima Detinjarija po raznim drugim savetima za odgajanje i vaspitanje dece, zatekao se sat vremena u sobi u kojoj je bio uključen televizor. Za tih sat vremena osam puta je video reklamu za sredstva za lečenje kašlja, koja se, prema uveravanju proizvođača, moraju pod hitno uzeti čim kašalj počne. To ga je podstaklo da objavi sledeći tekst:

Ljudi, pažnja!!!

  

 

Apsolutna većina reklamiranih proizvoda protiv kašlja jesu sredstva za iskašljavanje i/ili tzv. mukolitici: preparati koji povećavaju vlažnosti sluzokože (sluz koja se skuplja u plućima) i razređuju je (što teoretski olakšava njeno iskašljavanje).

U apsolutnoj većini slučajeva kada imate sline, kašalj i povišenu temperaturu – radi se o bolesti gornjih disajnih puteva: rinitis, faringitis, laringitis. Sredstva za iskašljavanje povećavaju vlažnost!!! Zašto biste povećavali količinu sluzi u plućima ako imate kijavicu ili vas boli grlo? Zašto? Zato što su rekli na TV-u?

Sredstva za iskašljavanje su ponekad (mada retko) potrebna kod nekih oboljenja donjih disajnih puteva – bronhitisa, zapaljenja pluća. Bronhitis i upalu pluća leče lekari, a ne ljudi koji gledaju TV.

Sredstva za iskašljavanje ne umanjuju nego pojačavaju kašalj jer aktiviraju izbacivanje sluzi. Ali ako se u organizam ne unosi dovoljno tečnosti i/ili ako se boravi u prostoriji gde je vazduh suv, ta sredstva nemaju učinka!!! S druge strane, ako pijete dosta tečnosti, a u prostoriji je prohladan i vlažan vazduh, sredstva za iskašljavanje vam i ne trebaju: u tom slučaju sluz nije lepljiva i izbacuje se bez bilo kakvih medicinskih preparata. S tim u vezi poznata je tvrdnja iz naravno stranog medicinskog udžbenika koja kaže: „Veća efikasnost sredstava za iskašljavanje u poređenju sa obilnim unosom tečnosti nije dokazana.“

Kod dece je kašalj (podsticaj, impuls za iskašljavanje) mnogo slabiji nego kod odraslih. Kada uzmu sredstvo za iskašljavanje, deca često nisu u stanju da iskašlju tu povećanu količinu sluzi. Onda se ona skuplja u donjim disajnim putevima, a to je glavni uzrok opstruktivnog bronhitisa i upale pluća. Dati detetu mukolitik i staviti ga na spavanje u toploj i suvoj prostoriji (a takvih je 90% kod nas) – jeste najjednostavniji način da izazovete komplikacije. Ako je uz to nos začepljen a temperatura povišena – maksimalne su šanse da će se jednonedeljna kijavica pretvoriti u jednomesečno lečenje pneumonije. Ne čudi zato što se u mnogim zemljama mukolitici ne prepisuju deci do 5 godina, a dati ih detetu ispod 2 godine je krivično delo. Ali mi imadosmo sreće! Kod nas (na putu za Evropu) može svima, može bez recepta, može da se reklamira u prajm-tajmu…

  

Još jednom, ako neko nije shvatio: televizor ne sme da zamenjuje mozak. To važi i za politiku i za kašalj. Ako je lekar detetu mlađem od 5 godina prepisao sredstva za iskašljavanje – potražite drugog lekara, a ako je prepisao detetu mlađem od 2 godine – pod hitno promenite lekara.

Želite li da ublažite kašalj? E, onda:

  • po hladnoći obucite se toplije;
  • učinite sve što treba da bi u prostoriji vazduh bio čist, prohladan (16–20 °C) i da ne bude suv (relativna vlažnost 40–70%).
  • pratite disanje na nos (mora da ga ima!): često ispirajte nos slanim rastvorom i, ako je stanje baš nepodnošljivo, primenite sredstva za sužavanje kapilara u nosu (vazokonstriktor).
  • pijte mnogo tople tečnosti;
  • idite lekaru da postavi dijagnozu;
  • isključite televizor.

Izvor: http://www.komarovskiy.net/blog/lechenie-kashlya-po-televizoru.html 

Preuzeto sa Detinjarija