Infektolog dr Ivana Milošević o tome kako da ne unesemo virus u svoj dom: Na ulaznim vratima držim otirač natopljen rastvorom vode i varikine

Da li povratak iz kupovine, dok traje epidemija korona virusa, zahteva posebne preventivne mere? Možemo li da se zarazimo dodirivanjem hrane kao i ambalaže prehrambenih proizvoda, kesa u kojima donosimo namirnice, svega što donesemo iz nabavke?

Dr Ivana Milošević, Foto: Printscreen/ Prva Dr Ivana Milošević, Foto: Printscreen/ Prva

Da li povratak iz kupovine, dok traje epidemija korona virusa, zahteva posebne preventivne mere? Možemo li da se zarazimo dodirivanjem hrane kao i ambalaže prehrambenih proizvoda, kesa u kojima donosimo namirnice, svega što donesemo iz nabavke?

Pitanje je mnogo o korona virusu, a na njih su u emisiji "Prva tema" u subotu na TV Prva odgovore dale prof. dr Darija Kisić Tepavčević, zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" i doc. dr Ivana Milošević, zamenica direktora Klinike za infektivne i tropske bolesti KCS.

   

"Vodim računa da ne ulazim u kuću u stvarima u kojima sam bila na poslu ukoliko je to moguće, naravno. Ne idem po odeljenju u kaputu, naravno postoji uniforma. Ono što sam preduzela je da ima ispred vrata otirač i rastvor, kombinaciju vode vode i varikine. Dolazim iz bolnice i ne treba tako da uđem u kuću", rekla je doc. dr Ivana Milošević, zamenica direktora Klinike za infektivne i tropske bolesti.

A koliko virus može da se zadrži na ambalaži? Šta se radi sa kesama kada se dođe iz nabavke, pitala je voditeljka Jovana Joksimović.

"Ponašam se isto kao pre. Kada se vratite iz nabavke, odložite kese, operite ruke. Nećete tu ambalažu stavljati u usta. Sve i da je prouzrokovač virusa na njoj, suština je na higijenskim merama, ali pre svega na redovnu higijenu ruku. Ako se prouzrokovač nađe na ruci, mi se nećemo razboleti ako ga ne unesemo u respiratorni trakt ili konjuktivu", objasnila je dr Darija Kisić Tepavčević.

Na pitanje voditeljke da li možemo da pojedemo čestice virusa.

"Ulazno mesto virusa nijse sluznica digestivnog trakta već sluznica respiratornog trakta", odgovorila je dr Kisić Tepavčević.

Podsetimo, u Srbiji je registrovano ukupno 900 potvrđenih slučajeva korona virusa.

Od poslednjeg izveštaja, testirani su uzorci 477 osobe od kojih je 115 pozitivno i 362 negativno na novi korona virus.

Do 15 časova danas, u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirano je ukupno 3.561 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Na konferenciji za štampu u Vladi Srbije saopšteno je da je još sedmoro ljudi preminulo od posledica korona virusa.