Evo kako da na jednostavan način ubrzate metebolizam

Nakon ispijanja pola litra vode, naše telo sagori i do 30 odsto kalorija više

Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Kako naše telo stari, metabolizam se u istom ritmu usporava, pa u proseku dobijamo na težini oko pola kilograma godišnje. Evo nekoliko jednostavnih načina da ubrzate metabolizam i potrošite više kalorija tokom dana:

- Mišići sagorevaju i do 85 % kalorija na dan, pa ako malo više poradite na mišićima nogu, trud će vam se višestruko isplatiti.

- Istraživanja na hiljadama ispitanika su pokazala da nakon unosa pola litra vode, telo sagori i do 30 odsto više kalorija. Zato se držite poznatog pravila i pijte najmanje dva litra tečnosti dnevno.

- Dokazano je da manjak sna izaziva gojaznost. Ako ne spavate osam sati i telo se ne odmori dovoljno, organizam luči adrenalin i kortizol. Ovi hormoni mogu da naruše metabolizam i da podstaknu želju za slatkom i masnom hranom.

- Unosite dovoljnu količinu vitamina D, ali i proteine, i to onoliko grama proteina koliko imate kilograma. U ishranu obavezno "ubacite" jogurt bogat probioticima koji će pospešiti varenje.

- Krećite se u toku dana, idite stepenicama umesto liftom, pešačite bar jednu stanicu do posla ili bavite se nekom fizičkom aktivnošću. Nađite aktivne i pozitivne prijatelje, sa kojima ćete vozite bicikl ili ići na planinarenje, a zaboravite na one koji vole da se izležavaju ispred TV-a.

(Family.rs)