Dr Rajaković upozorava: Plastične posude od sladoleda obavezno bacite, U INOKSU ne čuvajte hranu

Doktorka Ljubinka Rajaković, profesorka sa Tehnološko-metalurškog fakulteta otkrila nam je neke od zabluda štetnih po naše zdravlje - opasnost čuvanja hrane u plastičnim posudama, naročito onim od sladoleda, koje sudove moramo odmah da bacimo ako se ogrebu, ali i u čemu se hrana kuva, a u čemu čuva u frižideru.

Dr Rajaković upozorava: Plastične posude od sladoleda obavezno bacite, U INOKSU ne čuvajte hranu Foto: Printscreen

Doktorka Ljubinka Rajaković, profesorka sa Tehnološko-metalurškog fakulteta otkrila nam je neke od zabluda štetnih po naše zdravlje - opasnost čuvanja hrane u plastičnim posudama, naročito onim od sladoleda, koje sudove moramo odmah da bacimo ako se ogrebu, ali i u čemu se hrana kuva, a u čemu čuva u frižideru.

Vatrostalno staklo je najzdravije posuđe, jer staklo ne otpušta nijednu štetnu materiju, ali njegova mana je to što ne trpi temperaturne šokove, odnosno velike promene temperature.

Sledeća posle njega je keramika od prirodne gline, odnosno zemljane posude. Takođe je osetljivo na temeperaturni šok i mora se recimo staviti na umerenu temperaturu i ne može se prati u mašini za Sudove, otkriva doktorka Rajaković, navode Novosti.

 

Posuđe od emajla čini staklena masa koja je zatopljena i vrlo je pogodna za kuvanje, zdrava je, čvrsta, može da se pere u mašini, jedino ne sme u mikrotalasnu. Preporučuje se za svaku hranu. Ako se pojavilo bilo kakvo oštećenje, uglavom se skine zaštitni sloj pa se pojave crne flekice, neizostavno ga treba baciti. Ma koliko vam prirasla za srce i ma koliko ne volite da bacate stvari, u ovom slučaju to morate uraditi. Emajl je zaštitna obloga od više slojeva, broj tih slojeva ga kvalifikuje kao kvalitetno posuđe. Ukoliko skinete te slojeve, dolazite do metala, gvožđa, a to vam nikako ne treba u organizmu na ovaj način, dodaje ona.

Sledeća grupa je posuđe od inoksa, on je elegantan i brzo provodi toplotu, ima debelo dno što znači da nema zagorevanja. Kada korisite ovakvo posuđe, želimo da sprečimo ili smanjimo emisiju teških materijala - olovo, hrom, nikl, bakar, kadmijum itd. Svega pomalo od nabrojanih materijala nalazimo baš u posuđu od inoksa.

Ono što je važno jeste da sud uvek postavimo na hladnu ringlu i postepeno povećavamo temperaturu. Šesticu zaboravite, iako svi uglavnom žurimo, ali baš time pravimo više štete nego koristi. Nikako ih ne tretirajte sa abrazivnim sredstvima, samo zagrejati malo na ringli sa deterdžentom i to je to. Vodite se uzrečicom koja kaže u inoksu kuvaj, u emajlu čuvaj. Nikako hranu ne ostavljati u inoksu jer se time prenose teški metali, upozorava ona.

Teflonsko posuđe se pravi od aluminijuma, zato je tako lagano. Što su teški metali kod inoksa, ovde su amini, fenoli i ftalati. Recimo kada se ispituje teflonsko posuđe ne treba da ima ova jedinjenja, a ako ih ima onda ssmeju biti samo u tragovima. Oni su veoma štetni i ograničenja su još veća. Ako stavite prazan sud na visoku temperaturu, to ga može oštetiti. Takođe se ne preporučuje prati ga u mašini. Ukoliko imate bilo kakva oštećenja, viljuškom, nožem ili druge vrste, ljuspice telfona mogu dospeti u hranu.

 

Proizvođač tvrdi da je ta masa toliko otporna da ona neće ni u organizmu da reaguje, ali bolje je nemojte rizikovati. Svi ti premazi su nerazgradivi. Važno je da nema oznaku PFOA, to je onda dobar premaz, odnosno treba da piše na sudu PFOA free, jer se to jedinjenje vodi kao kancerogeno.

Foto: Printscreen

Silikonske modle - stabilne su do 220 stepeni, fleksibile i veoma je popularne. Međutim, mora se strogo pridržavati uputstva, nikako ne peći na višim temperaturama od preporučenih.

Foto Printscreen

Što se tiče šolja i tanjira, keramika je prirodni materijal i zdrav je. Porcelan takođe, pečen je na visokoj temperaturi i zbog toga je zdrav. Ako se pojave neka oštećenja, to nije štetno. 

 

Plastika

Što se tiče plastike, obavezno proverite oznake. Svaka od njih ima određeni broj - 2, 4 i 5 je dobra. Bisfenol A je vrlo štetna supstanca, ta jedinjenja su zamena za hormone, sintetički estrogen. Ako ga unesete oni naprave dar-mar u organizmu i utiču na gojaznost, sterilitet i naš nervni sistem. Svi grešimo kod ponovne upotrebe flašice za vodu, proizvođač se tu sam ogradio i rekao jednokratna upotreba i to poštujte.

Foto: Printscreen

Plastične posude od sladoleda, obično operemo i onda u njih ostavimo hranu, ali to se ne preporučuje - to su plastične posude za jednokratnu upotrebu. Jedino je bezbedno upotrebiti plastiku sa oznakom BPA FREE, ali su one malo skuplje.

Ono što nam se često dešava - Ako je plastična posuda oštećena od noža, viljuške, iste sekunde je bacite! Nikako je nemojte čuvati u tom slučaju, te ljuspice dospevaju u naš organizam.