DOKTOR PREDRAG NENADIĆ: HOLESTEROL NE ULAZI NA USTA! AKO IMATE TRIGLICERIIDE, NIJE OD PEČENJA, VEĆ ISKLJUČIVO OD OVOGA (VIDEO)

Predrag Nenadić je Doktor prirodne medicine i diplomirani nutricionista. Struku i znanje je usavršavao u Nemačkoj, na univerzitetskoj klinici u Ludvigshafenu. Za Stil govori kako se rešiti lošeg holesterola i očistiti jetru

Foto: Printscreen/youtube/Jutarnji program Happy Tv Foto: Printscreen/youtube/Jutarnji program Happy Tv

Kako to da holesterol ne ulazi na usta? Upravo su nas učili da povišene masnoće u telu zavise isključivo od hrane koju jedemo?

"Problem masne jetre ne nastaje od masne hrane. To su ogromne zablude. Tu se pecaju mnogi. Jetra višak šećera prebacuje u masno tkivo. Holin (B4 vitamina) kojeg inače ima u slanini, u jajima i mesu, raspoređuje taj holesterol i ne dozvoljava da se zadržava u jetri, nego ga šalje u masno tikvo pa dobijemo poveći stomak, uvećanu zadnjicu i td. E kada nema dovoljno tih zdravih masti, koje smo izbacili plašeći se da ćemo dobiti holesterol, mi onda dobijemo masnu jetru.

 

To je takozvana nealkoholna masna jetra. Ta masna jetra onda ne može da radi, ne može da čisti naše telo od toksina, ne može da vrši detoksikaciju. To ćemo primetiti tako što će nam na koži izlaziti akne, bubuljice, povećaće nam se perut, nokti se ljušte, svrbi nas telo...

Masna jetra ne nastaje od hrane koju jedemo. Kada kažu: "Neću da jedem jaja, dobiću holesterol!" To su čiste nebuloze! Jedna trećina hrane delimično utiče na holesterola, sve ostalo jetra sama pravi.

Drugo, holesterol nije nešto što je priroda stvorila protiv čoveka. Holesterol treba čoveku, iz njega se sintetišu mnogi hormoni, on stvara i ćelijsku opnu, neophodan je čoveku! Ali kada ga ima previše, onog lošeg, sa niskom gustinom - LDL holesterol - onda imamo problem.

Trigliceridi ne dolaze od masne hrane, oni dolaze od šećera, ugljenih hidrata, preteranog voća!

Ako imate trigliceride, niste jeli svinjetinu, jeli ste voće, mnogo hleba, peciva, rafinisanog brašna, u tome je problem..."

Pa kako onda očistiti organizam, ustabiliti holesterol?

"Sve je u hrani! Veoma je važno da vodite uredan život. Unošenje dovoljne količine ode. Jetra voli mnogo vode - to je od presudne važnosti! Moramo unositi optimalne količine biljnih vlakana i rastvorljivih i nerastvorljivih. Moramo jesti onu hranu koju jetra voli, a to su gorke stvari kao što su lincura, maslačak, koren čička i td.

Ako imate povećane trigliceride, ukidajte sve ugljene hidrate i sve veštačke šećere - jedite hranu bogatu zdravim mastima (domaća mast, maslinovo ulje, hladno ceđena biljna ulja, namirnice bogate holinom (slanina, jaja), jedite lososa, skušu, sve zdrave masti...).

Jetra ne može da se očisti sokovima, pogotovo onim koje kupujete.

 

Čak ni onim sokom od cvekle, šargarepe i jabuke?

Drugo je taj prirodni sok, on je dobar. Ali ja mislim na gotove sokove koji se prodaju. Na njima svuda piše da ti sokovi sadrže fruktozu, a ona je najopasnija za gojenje. Fruktoza daje slast proizvodu, ali daje i mast telu. Ta fruktoza uvećava trigliceride i holesterol u organizmu.

Da li je to ista fruktoza iz voća?

Nije. Proizvođači to podvlače kao voćni šećer. Jeste ista u strukturi, ali frutkoza koja se ubacuje u industrijske proizvode, ona se pravi iz kukuruza (to je tzv. glukozno-fruktozni sirup), ona nije dobijena iz voća.

I nije sve voće bezbedno. Recimo da je najbolje bobičasto voće, jer ono nije opasno. Bobičasto voće u sebi ima fitonutrijente koji sprečavaju aktivnosti šećera da štete telu. Oni šećer postepeno razlažu i ne podižu glikemijski indeks.

A šta je sa insulinom?

Insulin je veliki problem za naše zdravlje i za detoksikaciju i jetru. Čim je insulin povišen, masti se talože. Vi ne možete da eliminišete masti iz tela i iz jetre, ako vam je insulin visok. A insulin je uvek visok kad unosite šećere i ugljene hidrate (pite, hleb, kolače).

I šta se onda dešava: kad ima previše šećera, on se vrati u jetru, a ona ga kao dobra domaćica ostavi jer misli da će joj biti potreban za sutra, prekosutra, pa kad ima dovoljno kolina, ona ga deponuje u masna tikiva, a kada nema kolina, onda skače triglicerid i loš holesterol u telu i tu je problem.

E od toga se stvara holesterol i trigliceridi, a ne od toga što ste jeli masti i hleba!

Izvor: Stil