Pinđur, ljutenica i ajvar su, mogli bismo reći, „sestre salate“. Svima im je zajedničko crvena paprika, a razlika je u malom broju namirnica i načinu pripreme. Ljutenica sadrži papriku i paradajz, ajvar-papriku i patližan, dok pinđur objedinjuje ova dva specijaliteta jer sadrži papriku, patlidžan i paradajz. Ali, da vas više ne bunimo, idemo na recept.
Potrebni sastojci:
- 3 kg crvene paprike
- 1,5 kg patlidžana
- 1,5 kg paradajza
- 150 g belog luka
- 2 dl ulja
- 250 g ljutih papričica
- Kašika šećera i soli
Patlidžan, paprike i paradajz ispecite, oljuštite i sameljite na mašini za meso.
Kao i za ajvar, u veću šerpu stavite ulje da se zagreje pa uspite mleveno povrće. Dok se sve polako krčka dodajte so, šećer i naseckani beli luk. Pustite da se lagano dinsta 10-15 minuta. Pred sami kraj dodajte ljute papričice koje ste prethodno lagano prepekli, ali pazite da se ne raspadnu, treba da ostanu cele.
Vruć pinđur sipajte u tople, sterilizovane teglice, odmah ih zatvorite i okrenite naopačke pa ostavite da se hlade preko noći.
Izvor: lifepressmagazin.com