Kako čuvati podatke u digitalnoj formi?

Kako čuvate svoje podatke u digitalnoj formi? Da li se bliži "digitalno mračno doba”.

Vinton Grej Serf, poznatiji kao Vint Serf - jedan od osnivača modernog interneta i izvršni direktor kompanije Google za BBC je izjavio da nam se bliži “digitalno mračno doba”.

Prema njegovim rečima, jedna od karakteristika tog doba biće nedostatak sačuvanih podataka iz našeg vremena.

Serf smatra kako se stalna poboljšanja i apdejtovanja softvera i hardvera mogu loše odraziti na naša digitalno sačuvana dokumenta i fotografije, jer nove verzije softvera ili hardvera ne garantuju da će podržavati i učitavanje starih formata.

“Stari formati dokumenata koje smo napravili ili prezentacije koje smo kreirali možda neće biti odgovarajući za najnovije verzije softvera jer niko ne garantuje kompatibilnost tih softvera sa fajlovima prethodne generacije”, smatra on.

Zbog toga bi u jednom trenutku moglo da nastupi “digitalno mračno doba” u kojem bi bilo vrlo malo zapisa iz 21. veka koji bi u relativno skoroj budućnosti mogli da izgube upotrebnu vrednost.

Priznajući da ga ta ideja plaši, Serf promoviše ideju očuvanja svih vrsta softvera i hardvera kako ih vreme i tehnologija nikada ne bi pregazili - nešto nalik muzejima u digitalnoj formi, piše BBC.

Jedna od mogućih ideja jeste očuvanje ne samo dokumenata na “cloud” platformama, već i celih softvera.

“Rešenje vidim u tome da se skeniraju zajedno sadržaj, aplikacija i softver koji sve to podržava, sa opisom uređaja na kojem je sve to zabeleženo, kako bismo sve zajedno sačuvali za budućnost u kojoj će ti digitalni snimci moći da ožive prošlost”, navodi Serf.

“Otac interneta” je svoj nadimak zaradio učestvovanjem u izgradnji TCP/IP protokola i specifične strukture interneta. Dobitnike je i priznanja “Alan Tjuring” koje se smatra Nobelovom nagradom u oblasti tehnologije.

(Izvor: B92)