Žana je pravi heroj: Ova Čačanka je dala krv čak 80 puta, a već se prijavila i da bude donor organa

Njeno dobročinstvo trebalo bi da posluži kao primer mnogima.

U trenutnim okolnistima ljudska humanost više je nego dragocena, a nesebični ljudi spremni da pomognu drugima prava su retkost. Žana Marković iz Čačka ipak prkosi svim statistikama, jer je ona jedina žena u gradu na Moravi koja se osmelila da krv da čak osamdeset puta.

- Kad znam šta dajem i kome dajem, snage u meni uvek ima. Do sada sam dala preko 30 litara ove dragocene tečnosti i doniraću je dokle god to budem u mogućnosti. Deca su uvek prioritet, a onda naravno i svako drugi ko ima zdravstvene probleme - priča Žana za RINU.

 

- Mi koji možemo da na ovaj način da pomognemo drugima, ne treba da tražimo izgovore već da delujemo, jer svima nam je poznato da neše malo nekom znači mnogo - dodala je.

Ova humana Čačanka se međutim tu ne zaustavlja.

Osim što je donirala litre i litre tečnosti koja nekome znači život, direktno iz vene u venu, ona se već prijavila i da bude donor organa.

 

- Već sam aplicirala za donorsku karticu, kako bih nekome i na taj način spasila život. Ako bi se meni bilo šta desilo, a moji organi koji bi ostali zdravi, nekome bi mnogo značili. Motivaciju za to sam pronašla kad sam videla da su roditelji mladića koji je poginuo na motoru, donirali pet organa i na taj način spasili su čak pet života - rekla je Žana.

Ponosni na svoju sugrađanku su u Crvenom krstu u Čačku, gde kažu da bi njeno dobročinstvo trebalo da posluži kao primer mnogima.