Print this page

OPREZ SA GLJIVAMA! Porodica se otrovala "zavodnicama" otrovnim parnjakom lisičarki

Četvoročlana porodica otrovala se gljivama zavodnicama, misleći da bere a kasnije i da konzumira jestive lisičarke.

0 comment
Foto: Profimedia Foto: Profimedia Gljiva zavodnica

Srećom, porodica je prošla samo sa laškim stomačnim tegobama.

Ovi Valjevci bili su u poseti rođacima u selu Popučke gde su brali gljive. Ispostavilo se međutim, da su jestive lisičarke zamenili otrovnim zavodnicama.

Kako je potvrdila načelnica Infektivnog odeljenja Opšte bolnice u Valjevu dr Snežana Arsenijević, tri člana ove porodice, posle konzumiranja gljiva, zadržana su na bolničkom lečenju, dok za četvrtog nije bilo potrebe za hospitalizacijom.

- Svi primljeni pacijenti su imali lakše stomačne tegobe, sanirani su i nakon adekvatne terapije su otpušteni kući – kaže dr Snežana Arsenijević.

 

Najdrastičniji slučajevi trovanja gljivama u valjevskom kraju bili su leta 2009. godine, kada se 25 berača otrovalo, a od posledica su umrle dve žene i jedan muškarac iz okoline Valjeva.

- Najveći problem je što ljudi po selima nisu edukovani i što se često rukovode time da svake godine pečurke beru na jednom mestu, ali to je zabluda jer jedne sezone tu gljive mogu biti jestive, a već sledeće otrovne. Uz to, najveća zamka je što ih “prepoznaju” samo po boji šešira što je inače najvarijabilniji deo i osobina kod gljiva. Mnoge jestive gljive, naime, imaju svoje “dvojnike”, gotovo istovetne, među otrovnicama, tako da je poznavanje ove materije neophodno jer se samo jednom greši– upozorava predsednik Gljivarskog udruženja Dragić Tomić.

Inače, pečurke je moguće kupiti i na valjevskoj pijaci, a prodavci tvrde da su provereno jestive. Kilogram lisičarki košta 300 dinara.

AUTOR: P. Vujanac

Izvor: alo.rs