OPREZ! Nemojte kupovati čokolade, bombone, kikiriki i čipseve na kojima ovo piše (LISTA PROIZVODA)

Potrošači sve više nailaze na proizvode sa gramažom manjom od uobičajene, dok cena tih artikala pri tom nije smanjena, ističu u udruženjima za zaštitu interesa potrošača.

Potrošačima se sve više nailaze na proizvode sa gramažom manjom od uobičajene, dok cena tih artikala pri tom nije smanjena, ističu u udruženjima za zaštitu interesa potrošača.

Kupci su svesni toga, jer odavno, proizvodi poput čokolade od sto grama to više nisu. Takođe, primera radi, iako smo donedavno bili navikli da kupujemo kesicu čipsa od 50 grama, sada taj proizvod kod nekih proizvođača teži svega 30 grama.

"Iako na poleđini piše tačna gramaža proizvoda, ono što zavara kupca je vizuelno isto pakovanje, ali i cena koja ne naslućuje da je manje proizvoda", smatraju u udruženju.

Proizvođači manju gramažu određenih proizvoda pravdaju time da smanjen broj članova u porodicama, a najveća obmana je to što se proizvodi kojima je smanjena gramaža idalje prodaju u istom pakovanju i tek kada kupac okrene poleđinu proizvoda, onda vidi da ima manje grama nego pre.

 

Problem je što na ovaj način proizvođači ne krše zakon, jer su na poleđini ipak naznačili tačnu gramažu proizvoda, pišu Nezavisne.

Većina kupaca uglavnom pazari po navici određeni brend, ali se u najvećem broju slučajeva ne obraća pažnju koje je zapravo gramaže proizvod. Maja S. ističe da uglavnom ne gleda koja je gramaža u pitanju dok ne otvori proizvod da ga pojede.

"Kupila sam bombone koje su ranije imale 100 grama pa sam se iznenadila kad sam videla da su teške samo 80 grama. Ili, recimo, u velikoj kesici bude samo nekoliko komada čipsa", rekla je ona.

Neki od proizvoda sa smanjenom gramažom:

1.Čokolade - 70, 80, 90 g

2.Kikiriki - 27, 85 g

3.Čaj - 28, 36 g

4.Bombone - 80 g

5.Štapići - 45 g

6.Čips - 30 i 90 g

7.Šećer - 900 g

Kom proizvodu koji vi redovno kupujete je romenjena gramaža? Da li vam to smeta?