ZABRINJAVAJUĆE: Evo kakvu hranu dobijaju porodilje u srpskim bolnicama!

Komad hleba, parčence sira i kolut salame. Tako izgleda doručak poslužen trudnicama u beogradskim porodilištima

Komad hleba, parčence sira i kolut salame. Tako izgleda doručak poslužen trudnicama u beogradskim porodilištima. Da li zaista ovako treba da izgleda doručak jedne porodilje?

Sredinom prošle godine, društvenim mrežama širile su se fotografije polupraznih tanjira na kojima se nalazilo najčešće komad salame, parče hleba i malo sira. "Blic" je podigao glas, političari odmah ponudili rešenje i vrlo brzo porodilje su dobile hranu kakvu zaslužuju. 

Preporuke ministra zdravlja Zlatibora Lončara za unapređenje kvaliteta lečenja trudnica apsolutno se poštuju u GAK "Narodni front" i porodilištu Klinike "Dragiša Mišović", izjavio je pre tri dana za Tanjug državni sekretar Berislav Vekić prilikom obilaska tih zdravstvenih ustanova.

Do Višegradske izgleda nije svraćao. Jer da jeste, trudnice i porodilje jutros verovatno ne bi dobile ovakav doručak.

OBEĆANO JE:

- trudnice će imati tri glavna obroka u porodilištu - doručak, ručak, večeru i dve voćne ili mlečne užine.

- Prema tim preporukama, za ručak bi se služila pileća supa, pire krompir, dinstana šargarepa, piletina, mešana salata i hleb

- za drugu užinu puding

- za večeru jogurt, rezanci sa mladim sirom i jaje

Očajne trudnice kače fotografije "bogatog" menija po društvenim mrežama. Kažu, kače jer ne veruju u ono što vide.

Da ne bude zabune, ni ostali obroci nisu kvalitetniji, a užine niko i ne pominje.

One koje imaju sreće da im poseta dolazi svakog dana, dobijaju hranu od kuće.

- Ko nema nekog da mu kupi kupi ili donese hranu, u zgradi bolnice nalazi se prodavnica, rekla nam je tridestpetogodišnja T.V. koja se nalazi u ovoj beogradskoj bolnici.

Osim sadržine tanjira problem predstavlja i vreme kada se obroci služe. Doručak je u pola osam, ručak u pola 12, dok se večera služi u pola pet.

Iako je više puta obećano da će jelovnici za porodilje biti promenjeni, preporuka ministrstva, koje su obavezujuće, izgleda da se ne pridržavaju svi.

Zanimljivo je da na sajtu Ministarstva zdravlja stoji preporuka po kojoj trudnice i porodilje treba da imaju najmanje šest porcija, od čega dve porcije treba da budu voće i povrće.

Teorija i praksa, po ko zna koji put se mimioilaze.

(Family.rs)