U udžbenicima u Čikagu Tesla, Sveti Sava, Đoković i Divac bili su predstavljeni kao RATNI ZLOČINCI, a onda je Katarina jednim pismenim zadatkom ISPRAVILA NEPRAVDU

Priča počinje u februaru 2017.godine, kada Katarina Ristić, tada učenica 8. razredaEmerson škole u čikaškom predgrađu Park Ridž, zajedno sa još četiri svoje školske drugarice dobija zadatak da napravi rad/projekat na temu “Bosanski genocid“.

FOTO: RADENKO RISTIĆ / PRIVATNA ARHIVA FOTO: RADENKO RISTIĆ / PRIVATNA ARHIVA

Kada je istina jedini imperativ, pomeraju se i bregovi i mora. Upravo to je učinio pismeni zadatak Katarine Ristić, devojčice iz Srbije koja godinama živi sa svojim roditeljima u Čikagu.

Naime, njen seminarski rad na temu "Bosanski genocid" uspeo je da promeni nastavni program čitavog jednog školskog distrikta.

Priča počinje u februaru 2017.godine, kada Katarina Ristić, tada učenica 8. razredaEmerson škole u čikaškom predgrađu Park Ridž, zajedno sa još četiri svoje školske drugarice dobija zadatak da napravi rad/projekat na temu “Bosanski genocid“.

Naravno, njen rad je uzburkao duhove u školi, zbog čega je njen otac Radenko pokrenuo akciju posle koje je iz školskih knjiga izbačena propaganda koja naš narod prikazuje u lošem svetlu, a Srbiju optužuje da je počinila genocid i ubila 200.000 ljudi u Bosni.

 

- Ja sam u Bosni odrastao, tamo sam proveo ceo rat, sve do potpisivanja Dejtona, kada su definisane granice entiteta a moji rodni Zavidovići pripali takozvanom muslimansko-hrvatskom entitetu, današnjoj Federaciji BiH. Pošto povratak u našu porodičnu kuću nije bio moguć, ja sam sa familijom kao izbeglica rata, kroz program Ujedinjenih nacija, došao u Čikago 1996. godine - kaže na početku razgovora za Serbian Times Ranko Ristić, koji pored Katarine, ima i tri sina.

FOTO: PORODICA RISTIĆ / SCREENSHOT

Nakon što mu se ćerka obratila za pomoć, dao joj je neke osnovne informacije vezane za rat u Bosni, iz namere da je pusti da sama dođe do činjenica i istine. Međutim, kada je video koju je literaturu donela kući, nije mu bilo svejedno.

– Prvo što mi je palo u oči jeste da je u tim knjigama stajalo da je Srbija izvršila agresiju na Bosnu i pri tome ubila 200.000 muslimana, tj. Bošnjaka. Takođe je navedeno da je predsednik Slobodan Milošević odgovoran za genocid u Bosni. Pokušao sam da joj objasnim da je rat u Bosni bio građanski rat a ne agresija i da brojke poginulih nisu tačne.Posavetovao sam je da pokuša sama da istraži ne informacije na internetu, ali da koristi samo nesrpske izvore informacija, kako bi bila nepristrasna, s obzirom da je projekat radila sa još četiri drugarice, različitih nacionalnosti. Ali avaj…

FOTO: RADENKO RISTIĆ / SCREENSHOT

Devojčica od 14 godina je bila zbunjena pred činjenicom da podaci iz školske literature možda nisu dobri. S jedne strane našao se autoritet škole, sa druge autoritet rođenog oca…

– U jednom trenutku se rasplakala. Bila je opterećena time da mora da uradi zadatak onako kako joj je to servirano u školi, uplašila se da će joj učiteljica dati lošu ocenu ako ne bude radila po programu. Video sam kuda to vodi i nisam više hteo da je uznemiravam. Rekao sam joj da uradi onako kako misli da je najbolje, priseća se Ranko.

 

katarina je tad odlučila da prirone na istraživanje, odnosno, da pronađe sve relevantne podatke za svoj rad, o čemu ocu nije rekla ni reč.

- Ona je izvršila pravu pravcatu istragu, pronašla gomilu podataka iz više nezavisnih izvora, internacionalnih ogranizacija, ali i spiskove poginulih iz bošnjačkih i hrvatskih izvora. Na nekoliko mesta je pronašla citate relevantnih stručnjaka u kojima se kaže da je rat u Bosni bio građanski rat u kojem su se, između ostalih, borili i Hrvati protiv Muslimana, kao i Muslimani, Bošnjaci, sami između sebe, kakav je slučaj bio recimo u Cazinskoj krajini. Koristila je i dokumentaciju Haškog Tribunala, kao i video zapise iz zapadnih medija koji nisu završavali na udarnim vijestima ili na naslovnicama poznatih novina, ističe Ranko, i potvrđuje kako tada nije znao šta sprema njegova ćerka.

FOTO: PORODICA RISTIĆ / SCREENSHOT

Rezultat Katarinine predanosti i rada bio je seminarski rad" Istina o Bosanskom genocidu” koji je na jednoj strani imao netačne medijske informacije koje su njene drugarice navele, gde na jednom mestu čak stoje slike Svetog Save, Tesle, Divca i Đokovića kao srpskih ratnih vođa koji su počinili genocide u Bosni. Na drugoj strani bila je informacija da je prva žrtva rata u Bosni bio srpski svat u Sarajevu i da je rat u Bosni zapravo počeo napadima Bošnjaka na Srbe.

 

- Njihov rad je dobio ocenu A, a ja sam ga prvi put video tek kada se vratila iz škole. Ponosu nije bilo kraja kada mi ga je pokazala. U redu, rekao sam sebi, moje dete je uradilo svoj domaći zadatak. Sada je vreme da ja uradim svoj!

Nakon roditeljskog sastanka na kome je njegova ćerka pohvaljena, Ranko je posle razgovora sa nastavnicom odlučio da promeni neke stvari.

FOTO: PORODICA RISTIĆ / SCREENSHOT

- Ja sam to iskoristio pa sam negodovao što se u školi koristi propaganda kao izvor informacija, da su da su do te mere zbunili studente te su srpski sveci, naučnici i sportisti opisani kao ratni zločinci. Ona je slegla ramenima i rekla: “Šta ćete, Amerikanci ne poznaju istoriju… Ali, zašto se ne žalite ako ste nezadovoljni školskim programom?” Zašto da ne, rekao sam u sebi.

FOTO: RADENKO RISTIĆ / SCREENSHOT

Ranko je proučio kako funkciniše školski sistem u Americi, gde se i kome treba obratiti da bi se nešto promenilo u školskom programu…

-Posle nekoliko dana sam uložio zvaničnu žalbu kao roditelj čije je dete izloženo lažnoj propagandi, tražio da se provere izvori informacija koje se koriste u školskom programu. U žalbi sam priložio dokumente i izvore koje je moja ćerka koristila u njenoj istrazi. Ubrzo sam dobio odgovor od direktora škole da je oformljena grupa koja će izvršiti istragu. Takođe sam obavješten da će škola tražiti savjet profesora istorije DePaul Univerziteta u Čikagu, koji se smatra ekpertom za područje Jugoslavije, Dr. Tomasa Mokaitisa.

FOTO: RADENKO RISTIĆ / PRIVATNA ARHIVA

 

Ranko je istraživanjem saznao da je Dr Mokaitisbio finansiran od organizacije “US Institute Of Peace” u čijoj upravi je bila Medlin Olbrajt. Inače, ovaj istoričar je često u svojim delima bio zagovrnik antisrpske politike.

- Ovi podaci inspirisali su me da potražim još istorijske građe, pa sam naknadno priložio dodatnu dokumentaciju. Na kraju je profesor Mokaitis, bez obzira koliko bio antrisrpski nastrojen, suočen sa činjenicama, morao priznati da su informacije u udžbenicima netačne i da se trebaju ukloniti iz školskog programa. Kao rezultat uložene žalbe, na kraju sam dobio obaveštenje da su u udžebenicima napravljene sledeće izmjene:

 

POBEDA: Pismo direktora škole u kome obaveštava Ranka Ristića da su njegove zamerke usvojene i da će školski Distrikt 64 pristupiti izmeni nastavnog gradiva za 8. razred

  1. Broj poginulih Bošnjaka za vreme rata u Bosni nije 200.000 već su sve tri strane ukupno imale 80.000 do 100.000 žrtava
  2. Riječ “Genocid” se izbacuje i zamjenjuje riječju “Atrocity“
  3. Potvrđuje se da presednik Slobodan Milošević nije bio osuđen za ratne zločine niti genocid
  4. Iz školskog programa izbacuju se sve knjige koje su sadržavale netačne informacije
  5. Uvodi se provjera internet informacija koje se koriste u školstvu ovog distrikta.
  6. U program se uvode dokumenti i izvori koje je Katarina Ristić koristila u svojoj istrazi

Ranko Ristić ističe da ova njegova i Katarinina pobeda može da ima veliki značaj jer stvara presedan za sve buduće žalbe u svim distriktima u Americi.

- Ova promena važi samo za Distrikt 64 i zato je bitno da se u ovu priču uključe mediji, a zatim i naš Konzulat, crkva, naša udruženja. Treba ovu informaciju proširiti i upoznati naše ljude kakva su im prava i mogućnosti, jer pretpostavljam da je mnogo škoskih programa koje uče naša deca u Americi na isti način nastrojeno i zasnovano na lažnim informacijama.

On napominje da su Školska uprava, nastavnica i direktor ovaj problem shvatili ozbiljno i bili od velike pomoći.

 

- Oni uče šta im se servira, ali ako se ulozi žalba i potkrepi argumentima, oni će pomoći da se problem reši. Ovo treba da znaju svi roditelji Srbi u Americi. Neće biti nikakve odmazde zbog žalbe, u to mogu da budu sigurni.

Katarina je danas srednjoškolka Maine South škole Distrikta 207 i pomno prati časove istorije i literaturu koja se koristi. Po njenom uzoru isto čini i njen stariji brat Aleksandar na Loyola Univerzitetu, a dva mlađa brata Stefan i Filip uče istoriju u pomenutom Distriktu 64, gde im je njihova rođena sestra omogućila školovanje bez propagande. Ranko dodaje kako ne planira da se zaustavi na ovome, već ide dalje i traži uklanjanje profesora Mokaitisa sa mesta savetnika školskog distrikta.

- Čovek očigledno deo propagadne mašine, dokazano je da je odobrio korišćenje netačnih informacije, a takođe ih je koristio u svojim novinskim člancima. Dakle, nema autoritet da radi taj posao i treba da ide. A mi kao pojedinci i kao zajednica moramo sve učiniti, reagovati gde god možemo, jer ovakva propagandu plasirana kroz škole može imati nesagledive posledice na naša buduća pokoljenja, rešen je ovaj Srbin iz Zavidovića da pravdu istera do kraja, piše Serbian times.