U BANJALUCI OSVANULO SKANDALOZNO UPOZORENJE RADNICIMA: “Ko se zarazi koronom dobiće otkaz!”

Svi koji se zaraze virusom, neće biti plaćeni, proglasiće se nepotrebnim za posao i dobiće otkaz

Foto: Screenshot Foto: Screenshot

U jednom banjalučkom marketu osvanulo je prijeteće upozorenje radnicima – ko se zarazi koronom dobiće otkaz. Svi koji se zaraze virusom, neće biti plaćeni, proglasiće se nepotrebnim za posao i dobiće otkaz”.

Ovo upozorenje osvanulo je 29. juna na oglasnoj tabli jednog od banjalučkih marketa trgovačkog lanca AS.

Nezvanično, napisao ga je jedan od šefova i to samovoljno, bez odobrenja uprave.

To su na upit RTRS i potvrdili.

 

– Obavještenje koje je objavljeno na socijalnim mrežama nije zvanično obavještenje Marketa AS, nije u skladu sa našom poslovnom politikom u vezi sa zaštitom i bezbjednosti na radu tokom pandemije i nije potpisano od strane našeg vlasnika gospodina Ljube Simića. Market AS je pravovremno preduzeo sve potrebne mjere da zaštiti svoje kupce i svoje zaposlene – navedeno je u odgovoru iz Marketa AS.

Bilo postavljeno samovoljno ili ne, za Savez sindikata ovo prijeteće upozorenje jasno je kršenje Zakona o radu. Sindikatu je već stigla anonimna prijava radnika koji su ovo upozorenje nazvali zastrašivanjem

" Apsolutno nezakonito i suprotno svim zakonskim propisimau Republike Srpske. Poslodavac je dužan da obezbijedi zaštitnu opremu, a radnik je dužan da tu opremu koristi. Ukoliko radnik ne koristi opremu, postoje određene vrste sankcija koje poslodavac prema tom radniku primjenjuje, ali ne može da se desi ovo što je napisano da se prijeti da neće biti plaćen ili da će dobiti otkaz" – istakao je Goran Stanković, generalni sekretar Saveza sindikata.

U resornom ministarstvu smatraju da poslodavac, prema Zakonu o radu, ima pravo da upozori radnika da je dužan da koristi opremu za ličnu zaštitu na radu, naročito u slučaju pandemije.

U Ministarstvu smatraju da se za težu povredu radnih obaveza može izreći disciplinska mjera prestanak radnog odnosa, ali samo u postupku utvrđenim Zakonom o radu.