Stručnjaci otkrivaju: Kad se ovo desi, korona više neće moći da opstaje i EPIDEMIJA ĆE BITI OKONČANA!

Virusu je primitivan organizam, pa mu je jedna od glavnih pretnji ultraljubičasto zračenje

Photo by Ashkan Forouzani on Unsplash Photo by Ashkan Forouzani on Unsplash

Naučnici sa Univerziteta u Merilendu preporučuju da se prilikom procena i suzbijanja korona virusa u obzir uzmu i vremenski uslovi.

Naime, istraživači su primetili da su se najveće epidemije COVID-19 dešavale u zemljama koje su smeštene u jednoj prilično uskoj zoni severne hemisfere, koja je ograničena na 30. i 50. paralelu. To uključuje Iran, Italiju, Španiju, Sjedinjene Države i Južnu Koreju, gde je zabeleženo više od 70 hiljada infekcija, i naravno, Kinu, prenose Vesti.ru i Stil.kurir.rs.

Na osnovu toga došli su do zaključka da se virus najbolje širi u određenim klimatskim uslovima. Ta temperatura iznosi od +5 do +11 stepeni, dok je vlažnost vazduha od 47 do 79 odsto.

 

Istraživači iz Velike Britanije imaju isto mišljenje. Oni temperaturu od u proseku 8 stepeni smatraju "najplodnijom" za ovaj patogen. Kada je napolju mnogo toplije, uzročnik bolesti počinje da umire.

Što se tiče vremenskih uslova u severnoj Italiji, odakle se virus raširio u druga mesta i zemlje, tokom februara i tokom prve polovine marta prosečna temperatura je bila u opsegu +6 do + 9.

U Južnoj Koreji, COVID-19 polako dolazi pod kontrolu. Već početkom marta u ovoj zemlji je dnevno zabeleženo nekoliko stotina novih slučajeva koronavirusne infekcije; sada se broji u desetinama. Da li je slučajnost što su u ovu zemlju nedavno počele da pristižu suptropske vazdušne mase i što temeratura u Seulu, glavnom gradu Južne Koreje dostižu i do +15?

Na osnovu te logike u Rusiji se takođe uskoro mogu stvoriti uslovi za smanjenje stope oboljevanja. Na primer, u aprilu će u većem delu Rusije temperaturni režim biti topliji nego inače. Na jugu, u centru i na severozapadu, živa termometra diže se iznad vrednosti povoljnih za širenje korona virusa. Zona rizika ostaće severoistok evropske Rusije, Ural, južni Sibir i centralni regioni dalekog istoka.

Ali, pored temperaturnog faktora, postoji još jedan, koji deluje u svim klimatskim zonama. Sada na severnoj hemisferi počinje ili je već počelo proleće. Do maja će se protok sunčevog zračenja skoro udvostručiti. Drugim rečima, ultraljubičasti zraci ući će u atmosferu i efikasnije prečišćavati vazduh i praktično ubijati viruse.

 

"To su takozvani sezonski sistemski faktori. S jedne strane, to je apsolutno tačno: ultraljubičasto zračenje ubija virus, kao i mnogo toga drugog na svetu. Virusu je kao primitivnom organizmu teško da se zaštiti od ultraljubičastog zračenja. Druga dobra stvar je što u proleće "sve oživljava". Čak je i imunitet jači, a ljudi srećniji. Zbog svega toga stopa infekcije počinje da opada", istakao je specijalista za molekularnu genetiku Dmitrij Kvon.

Ipak, ne možemo se oslanjati samo na vremenske prilike u ovoj situaciji. Glavno oružje protiv korona virusa je i dalje izolacija pacijenata i poštovanje lične higijene.

Srbija je ušla u četvrtu nedelju borbe protiv korona virusa sa 528 žaraženih osoba, od 1.715 koliko je u proteklom periodu testirano u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak u Beogradu, a nažalost, zabeleženo je i osam smrtnih slučaja.

U poslednja 24 časa, kako su istakli nadležni, korona virus je potvrđen kod još 71 osobe, od kojih je njih 48 hospitalizovano, dok je 23 u izolaciji, na kućnom lečenju. Ipak, ohrabruje podatak da je od ukupnog broja pacijenata kod kojih je potvrđeno prisustvo infekcije njih 42 označeno kao zdravo jer su imali dvostruki negativan nalaza na korona virus.

Budite odgovorni prema sebi i prema drugima, ostanite kod kuće.