Prognostičar Branko Bjelić izneo detaljnu vremensku prognozu za naredne 4 nedelje

Iako je danas stiglo proleće, po kalendaru, hladno vreme i niske temperature kažu suprotno.

foto: pixabay.com foto: pixabay.com

Do kada ćemo morati da nosimo zimske jakne i kape, i kada ćemo dobiti vreme u skladu sa godišnjim dobom? Kako za "Blic" prognozira prognostičar Branko Bjelić izgleda da ćemo na lepo vreme morati još malo da pričekamo.

Kako je Bjelić najavio, prvog dana proleća u našoj zemlji je umereno oblačno vreme i u drugom delu dana u jugozapadnim i južnim predelima očekuje se kiša. Padavine će se nastaviti i tokom noći, a sneg će biti moguć samo u brdskim i planinskim predelima u južnoj Srbiji.

21 - 23. mart

Na planinama i brdima u ovom periodu moguć je sneg koji će iznad 50 metara nadmorske visine biti između 20-30 centimetara.

Od utorka se očekuje prestanak padavina i postepeno razvedravanje. Duvaće umeren, povremeno jak severni i severozapadni vetar.

U brdima i na planinama su mogući smetovima, kao i poteškoće u saobraćaju izazvane velikim snegom, upozorava Bjelić.

24 - 28. mart

Prema prognozama Bjelića, krajem marta biće stabilno i suvo vreme, uz pojavu naglih, slabih i umerenih mrazeva.

U ovom periodu u Srbiji se, kako je najavljeno, očekuje uglavnom hladno vreme. U nedelju i ponedeljak biće suvo jedino u Vojvodini, dok će u ostalim delovima Srbije biti oblačno sa kišom i snegom, uglavnom tokom noći i u jutarnjim satima.

Na planinama do 30 cm snega

Sredinom 3. dekade marta temperature će se u jutarnjim časovima kretati od -8 do -3 stepena Celzijusovih, da bi naredne nedelje one iznosile od -3 do +3, dok će dnevne iznositi 4 do 8 stepena, da bi se krajem nedelje i one povećale na 9 do 15 stepeni Celzijusa.

 

29. mart - 4. april

Prve nedelje aprila će u većem delu naše zemlje biti prosečno toplo, dok će u Vojvodini i Zapadnoj Srbiji biti toplije vreme za ovo doba godine.

Tokom celog perioda biće više pljuskova, dok je krajem marta moguća i susnežica i sneg na višim planinama, sa nadmorskom visinom preko 1700 metara (Kopaonik...)

Jutarnja dnevna temperatura u tom periodu biće između 3 do 8 stepeni, u Timočkoj krajini od 1 do 3 stepena, dok će najviša dnevna temperatura iznositi 14 do 20 stepeni u većem delu Srbije, dok će takođe u Timočkoj krajini biti nešto niža.

5 - 11. april

U ovom periodu u Negotinskoj krajini biće svežije vreme i niža temperatura, a u većem delu Srbije prosečno toplo i suvo. U Mačvi i Bačkoj biće prosečno vlažno za ovo doba godine.

12 - 18. april

U većem delu zemlje svežije i vlažnije vreme, dok će u Vojvodini biti prosečno toplo i prosečno vlažno. U Šumadiji se za tada očekuje prosečno toplije i prosečno vlažnije vreme.

U ovoj nedelji će, kako navodi Bjelić, biti česta pojava kiše i lokalnih pljuskova, koji će sredinom prve i početkom druge dekade aprila biti praćeni i grmljavinom. Na visokim planinama očekuje se sneg.

(Espreso/Blic)