PISMO UČENIKU IZ PODGORICE Istoričar Čedomir Antić: Gospodine Rade Račiću, svedočili ste istinu

Učenik sedmog razreda iz Podgorice dobio je jedinicu iz istorije kada je lekciju o nastanku Crne Gore počeo rečima da je Crna Gora srpska država. Srpski istoričar Čedomir Antić obratio se dečaku otvorenim pismom.

Rade je, odgovarajući na pitanje nastavnika o nastanku Crne Gore odgovor počeo sa "Crna Gora je prva srpska država koja se prije zvala..." I dobio jedinicu. U dečakovu zaštitu stali su i njegov otac, ali i brojni građani na društvenim mrežama. 

Otvorenim pismom sada se učeniku obratio i istoričar Čedomir Antić. Prenosimo delove pisma:

"Uvaženi gospodine Rade Račiću, Verujem da sam prvi koji Vam se obraća sa 'gospodine', a znam da ste među retkima koji su to konvencionalno obraćanje sami i u potpunosti zaslužili. Kad je čovek tako mlad kao Vi, nepravde koje doživi a preživi mogu mu gotovo uvek biti samo od koristi.

Svedočili ste istinu

Vi ste mladi učesnik jedne velike borbe koja traje vekovima i trajaće dok je našeg naroda. Molim Vas nemojte prezreti Vašeg nastavnika istorije, učitelje uvek treba da pamtimo, ako su nas zadužili, da im nekako uzvratimo, ako nisu, da njihove greške nikada ne ponovimo. Uzor su uvek i svakako - neki kako treba činiti, a neki kako ne treba.

Gde je pogrešio Vaš nastavnik istorije?

Dozvolite da, kao autor udžbenika Istorija za 7. razred u Republici Srbiji i profesor na najvećem južnoslovenskom fakultetu na kome se predaje istorija, imam pravo da komentarišem njegov postupak. Njegova greška je duboka i temeljna, ali nema nikakve veze s tim da li je Crna Gora "srpska država". Sve da ste rekli nešto što je u potpunosti netačno - pa čak i nešto što je sa našim današnjim moralom i pogledom na svet nespojivo - a da je istovremeno makar i na margini društva, predmet nekakve debate, posebno naučne, Vaš je nastavnik morao sa Vama da razgovara i da u taj razgovor uključi i druge učenike. Valjalo je da Vam posle preporuči neke dobre, zanimljive knjige. Škola ljude ne ućutkuje i uspavljuje, naprotiv, ona treba da ih budi. Nastavnik koji na argumentovani stav učenika odgovori pitanjem "gde si to pročitao" a onda da negativnu ocenu nije prosvetni radnik, već nešto sasvim drugo.

Cenjeni gospodine Račiću, svi istoričari znaju da se istorija piše na osnovu izvora. Izvori kažu da su Stefan Vojislav, Stefan Nemanja, svi Balšići i svi Crnojevići bili Srbi. Ako su ih nekada i nazvali nekim arhaičnim starijim regionalnim nazivima, među svima njima nije onaj koji bi želeli oni koji su ove godine proterali ćirilicu iz razrednog dnevnika u koji je Vaš nastavnik upisao jedinicu iz istorije. Vladike Danilo, Sava, Vasilije, Petar Prvi, Petar Drugi (inače Vaš imenjak) - bili su veliki Srbi.

Bedna je vlast kojoj lekcije iz hrabrosti i etike drže maturanti i učenici. Jadna, ali i osuđena na propast.

Međutim, veliki gospodine Račiću, Vaš nastavnik je jedan politikantski program stavio iznad pravila struke. On je Vas, uvaženi gospodine koji ulazite u tinejdžersko doba, obespravio.

Vaš otac je u pravu

"Krst nositi nama je suđeno" u borbi protiv nepravde tuđinske i naše. Greše oni koji misle da narod i veru predaka napuštaju slabi i uplašeni. Vaše prezime, uvaženi gospodine Rade, prezime je onih koji vekovima tvrde da su potomci svetorodne loze Nemanjića. Imena i prezime Vi ste, gospodine Rade Račiću, duboko verujem, dostojni.

Pin It

Izvor: Blic