"Oko 50 posto onih koji su potvrđeni nosioci virusa neće zaraziti druge"

Na osnovu sličnosti s drugim respiratornim virusima liječnik očekuje da će jesenska situacija biti teža

Foto: Buka Foto: Buka

Po objašnjenje je ekipa RTLDirekta otišla do Medicinskog fakulteta u Splitu, gdje nas čeka jedan od ljudi koji u ovo doba korone savjetuju premijera, doktor Ozren Polašek.

''Svima nam je uistinu već dosta ovog virusa. Gotovo da smo razvili alergiju na riječ korona i zato svi traže nekakav smisao'', rekao je Polašek.

''Uvijek u samim počecima istraživanja dobivamo oprečne rezultate koje je onda potrebno replicirati i vidjeti gdje je istina. Mi za sada vjerujemo da je nošenje maski vrlo zaštitno za širenje virusa i tom maskom štitite ne samo sebe nego štitite i druge od sebe'', pojasnio je ponekad suprotne informacije struke.

Doktor se nada kako nećemo doći do situacije prepisivanja kazni za nenošenje maski. On je apelirao na individualnu odgovornost, da svi razmišljaju i o svojem zdravlju i o zdravlju drugih.

 

''Znam da je maske teško nositi. Svrbe, smetaju i nitko nije sretan kad ih nosi, no međutim u ovom trenutku tom nam je jedan od osnovnih alata koje imamo u borbi protiv ovog virusa'', rekao je Polašek.

Priznaje da nije sretan s novim brojkama jer su se stručnjaci nadali da će ljeto proći sa relativno manjim brojem slučajeva i očekivali su veći val na jesen.

''Bilo koja velika okupljanja predstavljaju povećani rizik. Potrebno je procijeniti kako naći precizne mjere. Mjere koje će nam osigurati najbolju zaštitu od virusa uz najmanje ograničenje naših sloboda'', kazao je liječnik.

Polašek naglašava kako dugotrajan boravak uz nekoga tko je zarazan povećava rizik da se osoba zarazi i stoga moramo doći do ravnoteže u kojoj ćemo moći dopustiti održavanje svadbi,ali u čim kontroliranijim uvjetima kako ne bi stvorili nova žarišta.

''Nizozemci nas nisu potpuno bez razloga stavili na narančastu listu. Događa nam se da imamo relativno veliki broj novozaraženih slučajeva, koji je čak veći od onog vala koji smo imali na proljeće. Stavili su nas skupa s Bugarskom i Rumunjskom za koje su nedavno izrazili negativan stav za pristupanje Schengen zoni. To je malo i geopolitički'', prokomentirao je.

Nada se da nećemo doći do situacije kakva je u Srbiji gdje je 400 zaraženih svakodnevno i napominje da učimo iz svakog takvog primjera. No naglašava da je teško predviđati kako će se virus širiti kod nas na temelju drugih zemalja.

''Ima i niz dobrih vijesti u borbi s koronavirusom. Čini se da za vrijeme ljeta imamo niži rizik od hospitalizacije, odlaska na respirator i puno nižu smrtnost. Nedavno smo saznali i da veliki broj zaraženih, neki kažu i njih 50 posto, koji su potvrđeni nositelji virusa, neće zaraziti druge. Virus se uglavnom širi takozvanim superširiteljima koji mogu zaraziti velik broj ljudi'', rekao je dr. Ozren Polašek.

Na osnovu sličnosti s drugim respiratornim virusima očekuje da će jesenska situacija biti teža.

''Naše sluznice u dišnom sustavu se drugačije ponašaju ljeti i zimi. Tu je razlika u temperaturi i vlažnosti. Niz toga nam govori da bi jesen mogla biti teža nego ljeto'', zaključio je liječnik.