NIKOLA (20) JE APSOLUTNI GENIJE Napravio je rukavicu koja može prepoznati lica, jačinu svetlosti, emocije... (VIDEO)

U plemenitoj želji da pomogne, brucoš Računarskog fakulteta Nikola Krstić (20) napravio je pametnu rukavicu koja slepima i slabovidima umnogome olakšava svakodnevni život.

Foto: Srbija Danas / Saša Džambić Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

Nekadašnji maturant Elektrotehničke škole "Nikola Tesla", a danas student Računarskog fakulteta u Beogradu Nikola Krstić, konstruisao je rukavicu za slepe koja detektuje udaljenost predmeta, jačinu svetlosti, čak i prepoznaje lica i emocije.

  

U plemenitoj želji da pomogne, brucoš Računarskog fakulteta Nikola Krstić (20) napravio je pametnu rukavicu koja slepima i slabovidima umnogome olakšava svakodnevni život.

Osnovna funkcija joj je navođenje, pa ako se u blizini nalazi objekat ili osoba, rukavica emituje jače vibracije, a programirana je da detektuje svetlosne niti i boje i prepozna lica i emocije.

- Prototip je napravljen u dve verzije, napredna može da se poveže sa mobilinim telefonom radi povezivanja sa govornim asistentom, dok je osnovnu dovoljno navući na ruku i spremna je za korišćenje - priča mladi inženjer koji je svoj rad prezentovao na Beogradskom sajmu knjiga, u okviru programa "Znanjem do cilja" koji organizuje Grad.

Umrežen s telefonom, mehanizam izgovara imena boja, datum i vreme, šalje fotografije, pojednostavljuje pisanje i čitanje poruka i preuzima sadržaje sa Interneta, a jednog dana moglo bi da se implementira i u druge mobilne aplikacije.

Na ideju da kreira ovakvo pomagalo došao je, kada je kao učenik ETŠ "Nikola Tesla" učestvovao u takmičenju "Najbolja preduzetnička ideja", osvojivši na njemu drugo mesto. Nakon zavidnog plasmana, Grad Beograd je Nikoli donirao novac kako bi zamisao pretočio u delo, a uz dobijena sredstva dodeljeno mu je i mesto u Naučno-tehnološkom parku.

  

Krstić dodaje da svaki mladi čovek treba da se bori, da se raspituje, jer najlakše je otići iz zemlje, treba ostati i boriti se, ideje se ne kradu, ideje se stvaraju.

Pogedajte zanimljiv video  prilog sa mladim inovatorom Nikolom Krstićem:

 

Izvor: Blic