Lekar o kome priča ceo svet: Dužnost lekara je da pomogne kad je najteže, strah ne sme da postoji

Ovaj čovek je pravi heroj i uzor mnogima

Foto: printscreen instagram / youitaliaofficial Foto: printscreen instagram / youitaliaofficial

Situacija u Italiji sa korona virusom ne jenjava već danima, a virus se širi velikom brzinom. Ta država se susreće sa nedostatkom lekari i stučnih lica koji su spremni da se uhvate u koštac sa ovim opakim neprijteljem.

Doktor Điano je čitav radni vek proveo lečeći ljude, a danas sa 85 godina rešio je da izloži sebe opasnosti kako bi nekom drugom spasao život. 

  

Iako je već godinama u penziji prihvatio je poziv i pridružio se timu lekara koji su zaduženi za lečenje najugroženijih lica. On je bio profesor na univerzitetu u Padovi, prvi je izvršio transplataciju srca, a danas je bez dvoumljenja stao na prvu liniju odbrane ljudi od ovog ni malo naivnog virusa.

Njegov postupak i reči vraćaju veru u dobrotu i požrtvovanost.

"Pitali su me da li mogu da računaju na  mene i ja sam bez razmišljanja rekao, da. Kada odlučite da budete lekar i položite zakletvu, morate da budete spremni da pomognete kada je najteže. Ako se plašite bolesti, onda niste rođeni da budete lekar".

Na pitanje kako vidi naredne nedelje i kada će se pandemija ublažiti odgovara: "Ja sam uvek optimista. U poslednjih nekoliko dana videli smo smanjenje novih pacijenata i smrtnih slučajeva, ali definitivno imamo bar još nekoliko nedelja ekstremne borbe i teškog rada."