Grozda je prva počela, pa komšije videle od nje: Batalili cveće, pa dvorišta u centru Prokuplja sada izgledaju ovako (FOTO)

Shvatili su da i mali prostor može da se iskoristi, a leti i u jesen braće svoje plodove.

Foto: Kurir/B.R. Foto: Kurir/B.R.

Umesto da kao i ranijih godina u svojim dvorištima posade cveće, Prokupčani su počeli da sade povrće, pa se sada svaki kutak šareni zelenim povrtnim kulturama.

Rekli su da su shvatili da i mali prostor može da se iskoristi, a leti i u jesen braće svoje plodove.

Najviše je posađeno luka, paradajza, paprike, peršuna, ređe šargarepe. U svakoj toj novoj mini – bašti našlo se mesta i za blitvu, nanu, a i ruzmarin.

 

I tako ovog proleća, kojom god ulicom da prođeš, primetićeš da su umesto jednogodišnjih ukrasnih biljaka u dvorištima nikli paradajz, krastavac, tikva, tikvica….

– Godinama unazad u delu dvorišta sadim bašticu. Krenula sam od luka i salate, pa je salata prošla i sada ću tu da posadim kupus. Od paradajza koji posadim u jesen spremim zimnicu za sve moje – rekla je Grozda Marković iz Liparske ulice.

 

Ona je već dugogodišnji povrtar, a njen primer su ove godine sledile sve komšije. Sada se u svakom dvorištu nalazi mini zasad svog povrća koje kupujemo po pijacama.

– Prvi put sam posadila nešto. Do sada su na ovom prostoru bile jednogodišnje biljke, a sada sam zasadila šargarepu, peršun i komšija mi je dao pet struka paradajza. Za savete šta da radim i kako idem kod teta Grozde. Mogu vam reći da je zadovoljstvo po malo čeprkati ovako – rekla je jedna mlađa stanovnica ove ulice.

Ona kaže da je samo paradajz isprskala mešavinom plavog kamena i kreča, koji pravi njena komšinica Grozda i da ostalo ništa nije prskano. U drugom delu dvorišta gde je takođe bilo posađeno cveće, sada se nalaze tri tikve, dve tikvice, nanu i blitvu i ona već bere plodove svog povrtarstva.

-Živim u samom centru Prokuplja, kod crkve i ovde gde mi je bilo cveće, posadili smo papriku, paradajz, tikvice. To se moja mama zanima oko toga, a i nama dobro dođe da uberemo i odmah pojedemo, ako rodi – šali se Prokupčanka Snežana M. koju smo zatekli u svom dvorištu kako se bavi povrćem koje niče.

 

Za krompir i slične povrtarske kulture koje zahtevaju više prostora prokupačka dvorišta nemaju mesta, ali kako kažu, ne mogu sve ni da posade, nešto će kupiti. Važno je da dobiju po neki plod i da znaju šta jedu.

– Ne samo previsoka cena povrtarskih kultura, nego i hemija kojom su preplavljeni plodovi koji se kupuju na pijaci, naterala nas je da promenimo svoja dvorišta i sa cveća pređemo na povrće. Niko ne očekuje ne znam kakav rod, jer koliko znam niko ne prska ono što posadi, ali barem ćemo videti neku vajdu – rekao je Dragan koji je po prvi put posadio papriku i paradajz na malom slobodnom prostoru u svom dvorištu.

 

Ovaj trend se pojavio u doba pandemije virusom, a ove godine je baš uzeo maha. Prokupčani razmenjuju svoja iskustva, seme, ali očekuju i da razmene plodove kada za to dođe vreme.

Izvor: Kurir