Dr Miodrag Stojković o ohrabrujućim rezultatima istraživanja: Lek protiv malarije dovodi do izlečenja od koronavirusa posle šest dana terapije

Studija je sprovedena kada su lekari u Kini primetili da se trajanje infekcije smanjuje ukoliko se primeni kombinacija ova dva leka.

Foto: Buka Foto: Buka

Ne prestaje potraga za lekovima koji olakšavaju simptome ili čak nude izlečenje kod obolelih od Covid-19.

Naš svetski poznati genetičar dr Miodrag Stojković objavio je ohrabrujuće rezultate istraživanja koje su sproveli francuski naučnici o dejstvu leka protiv malarije na virus Covid-19.

“Posle kineskih, i naučnici iz Francuske tvrde da lek protiv malarije (hydroxychloroquine) kod 70% pacijenata obolelih od COVID-19 dovodi do izlečenja – posle 6 dana terapije. Kod pacijenata koji su dodatno tretirani antibiotikom (azithromycin) uspešnost je 100%”, napisao je Stojković na Tviteru.

  

U pitanju je istraživanje čiji su rezultati objavljeni u časopisu International Journal of Antimicrobial Agents.

Foto: Globalnews.ca

Istraživači su radili sa 30 ispitanika koji su bili zaraženi koronavirusom. Neki su dobili samo hydroxychloroquine, neki kombinaciju ovog leka i antibiotika, a kontrolna grupa nije dobila ništa.

Ova istraživačka studija je sprovedena nakon što su lekari u Kini primetili da se trajanje infekcije smanjuje ukoliko se primeni kombinacija ova dva leka.