BOŽIĆ PROVELA NA DEPONIJI: Malu Anastasiju otac ostavio jer mu je bila "preveliki teret"

Muškarac iz Ukrajine tereti se da je napustio svoju ćerku i ostavio je na deponiji, tek nekoliko meseci nakon što ju je preuzeo iz sirotišta

Foto ilustracija: Pixabay Foto ilustracija: Pixabay

Vlasti u Ukrajini sprovode istragu o devojčici u gradu Odesa, koja je Božić provela napuštena na deponiji, piše portal Unilad. Ona je svoje dane provodila u jednom zapuštenom šatoru koji koriste beskućnici, prinuđena da se hrani onim što nađe među otpacima.

Policija je pronašla malu Anastasiju 30. decembra, mada izveštaji svedoče o tome da je nekoliko dana provela na deponiji. Devojčica je u međuvremenu predata socijalnoj službi i nalazi se u prihvatilištu za decu.

  

Mala Anastasija je šator delila sa još troje ljudi, a policija nastoji da otkrije zašto se niko od njih nije obratio državnim organima.

- Zaprepašćujuće je što su samo prolazili pored nje, ne obraćajući pažnju. Niko nije prijavio njen slučaj policiji - tvrdi Nata Samohina, predstavnica socijalne službe za decu.

Kako Samohina objašnjava, Anastasijin biološki otac ju je preuzeo iz sirotišta u junu 2019. Kasnije je shvatio da je briga o njoj prevelik posao za njega, pa je odlučio da je ostavi na deponiji.

Valentina Kartaševa, zaposlena u sirotištu, brinula se o napuštenoj devojčici. Ona je priznala da sirotište nije bilo rado da ocu preda Anastasiju, jer su imali loš osećaj u vezi sa tim, ali zakon ih je primorao.

- Hvala Bogu, samo kad je živa! Trenutno je u stanju šoka - kaže Kartaševa.

Anastasija će biti smeštena među svojim drugarima u dečijem prihvatilištu, nakon što se izvrše svi neophodni lekarski pregledi.

Sirotište je potvrdilo da će učiniti sve u njihovoj moći kako bi ocu osporili starateljska prava i na taj način ga sprečili da više ikada odvede malu Anastasiju.

Izvor: telegraf.rs