ALEKSANDRA MEĐU NAJBOLJIH 100 NAUČNIKA NA SVETU Leskovčanka na ruskom univerzitetu “kreira” HRANU ZA ASTRONAUTE

Za nju je nauka radost, zadovoljstvo, izazov.

FOTO: RTV VOJVODINA / YOUTUBE FOTO: RTV VOJVODINA / YOUTUBE

Najbolja mlada naučnica 2019. godine, dr Aleksandra Cvetanović iz Leskovca, naučni je saradnik na Tehnološkom fakultetu u Novom Sadu i nalazi se na listi stotinu najeminentnijih naučnika u svetu. Trenutno u Rusiji radi na projektu razvoja hrane za ruske kosmonaute.


Za izuzetne rezultate i doprinos farmaceutskom inženjerstvu, Ministarstvo nauke Vlade Austrije i Institut za centralnu Evropu i Dunavski region proglasili su je najboljom mladom naučnicom u Srbiji za 2019. godinu.

Za nju je nauka radost, zadovoljstvo, izazov.

Njen dosadašnji istraživački rad prepun je priznanja, citirala su je zvučna istraživačka imena današnjice.

- Protekla godina zaista je bila moja godina u profesionalnom smislu, teško mi je da izdvojim par momenata, bilo je dosta uspeha – kaže dr Cvetanović.

Saradnja sa ruskim “Lomonosovim”, Oktobarska medalja rodnog grada Leskovca i nagrada najboljeg mladog istraživača 2019. tri su dostignuća koja su obeležili ovu godinu Aleksandri Cvetanović.

- To je kruna mog dosadašnjeg rada i platforma za osvajanje vrhova koji su možda do sada bili neosvojivi – kaže Cvetanović.


Ona za RTV otkriva da će po pozivu čuvenog ruskog “Lomonosova” uskoro učestvovati u “dizajniranju” hrane za buduće ruske kosmonaute.

- Imala sam tu veliku privilegiju da me kolege iz Ruske akademije nauka pozovu da, rame uz rame sa prestižnim imenima ruske nauke, radim na dizajnu hrane za ruske kosmonaute. Reč je o takozvanoj funkcionalnoj hrani. To je nov istraživački poduhvat, meni je novina i nešto što će mi doneti nove naučne pobede – rekla je Aleksandra.

Na pitanje da li ostaje u Srbiji, odgovara potvrdno.

- Srbija ostaje moja baza za sada, žeđ za znanjem me je vodila čitavim svetom. Prikupila sam određeni nivo znanja i osećam duboku potrebu da ga primenim u svojoj zemlji što kroz naučni, a nadam se i nastavni rad jer osećam da imam dovoljno i snage i energije da svoje znanje i entuzijazam usmerim ka oblikovanju novih naučnih snaga Srbije – poručila je srpska mlada naučnica u razgovoru za RTV.

Izvor: Blic