Medicinskim sestrama je RAJ u inostanstvu: IVANA SE IZ IRSKE NE VRAĆA, A RAZLOG OTKRIVA SVE O ZDRAVSTVU U REGIONU

U sredu su medicinske sestre i tehničari širom Hrvatske organizovali simbolični protest '5 do 12' kojim su hteli da ukažu na teške uslove rada, male plate i haotično stanje u zdravstvu.

Foto: Facebook Foto: Facebook

Sitem je u hroničnom deficitu sa zdravstvenim kadrom, a istovremeno ih tera da rade do iznemoglosti.

Prekovremeni sati medicinskim sestrama i tehničarima često nisu plaćeni te je vrednovanje njihovog rada daleko od onoga kakvo bi trebalo biti. Upravo zbog svega toga mnogima je prekipelo, pa su svoju stručnost i znanje odlučili ponuditi Irskoj. Tamo je, kažu za "24 sata" dve medicinske sestre koje rade u Dablinu, situacija neuporediva u odnosu na Hrvatsku.

 

- Iz Zagreba sam otišla pritisnuta nezadovoljstvom zbog primanja koja nisu bila dovoljna za tročlanu porodicu. Kao samohrana majka, ma koliko god radila, bila sam u dužničkom ropstvu švajcarskog franka u porastu, i dodatno nezadovoljna sveopštom atmosferom u državi, temama za koje se ne nalazi rešenje, ali i mentalitetom. Generalno, želela sam svojoj deci priuštiti i šire poglede na horizont oko njih, kaže za 24 sata medicinska sestra Ivana Nađ (40) koja od 2017. radi u Dablinu na hirurškom odeljenju jedne privatne bolnice.

Ivana je imala dugogodišnji staž rada na KBC-u Zagreb gde je bila i glavna sestra na Odeljenju za hepatobilijarnu hirurgiju i transplantaciju organa. Najpre je iz Hrvatske otišla u Veliku Britaniju, a potom u Irsku zbog bolje ponude. U dablinskoj bolnici, kaže, radi istu satnicu kao i u Hrvatskoj, ali su joj primanja četiri puta veća. Dodatno, kaže da je u irskoj bolnici naišla na apsolutno poštovanje prema njenim sposobnostima, znanjima te iskustvu koje je do tada stekla.

- Moram pohvaliti ovdašnji sistem u kojem se, uprkos golemoj nacionalnoj, verskoj, obrazovnoj i kulturološkoj raznolikosti, sve medicinske sestre tretira jednako u njihovim obavezama i pravima - govori Ivana ističući da u 12-satnom radnom vremenu ima dve pauze, za doručak i ručak, na koje ju bukvalno teraju kako bi se odmorila.

Hrvatskom zdravstvenom sistemu najviše zamera što od medicinskih sestara zahteva preuzimanje odgovornosti za aktivnosti u svom radu za koje nisu ispunjeni uslovi niti omogućena sredstva. Takođe, zamera sistemu što se više bavi rešavanjem nastalih problema, umesto da ih sistematski sprečava, kao i to što su medicinske sestre nedovoljno plaćene, iako se o svom trošku školuju do najviših nivoa.

 

A bolju priliku u Dablinu potražila je i medicinska sestra Nikolina Lisko (26), Osječanka kojoj je, kaže, u Hrvatskoj najviše smetalo što se stalno priča kako nedostaje medicinskih sestara, a posao je jako teško naći.

- Ako nemaš neku vezu, teško se dobije posao u državnoj ustanovi. S obzirom da je dobiti posao u bolnici ravno pogotku na lutriji, radila sam na kućnoj nezi kao zamena -govori Nikolina koja je sveukupno dve godine nakon školovanja radila u domu zdravlja i na kućno nezi, dok joj nije prekipelo čekati bolju priliku.

Zato ju je našla u Irskoj, gde radi od 2014. godine, u domu za starije te u privatnoj bolnici. Dok je u Hrvatskoj zarađivala 400 evra, u Dablinu mesečno inkasira minimalno 3.000 evra. Najmovi stanova su skupi, kaže, ali i uprkos tome može si svašta priuštiti, ponešto uštedeti, ali i putovati, o čemu je u Hrvatskoj samo sanjala. Ističe kako ima daleko veću podršku poslodavca i kako se njen poziv ceni mnogo više nego u Hrvatskoj.

- U našoj domovini se struka medicinske sestre ni približno dovoljno ne ceni. U zadnje vreme se jako ružno priča o sestrama što je žalosno. Ovde, ako se dogodi neka ružna situacija s pacijentom, poslodavac ti odmah pruži podršku i stane iza tebe. Neće dopustiti da se dogodi incident poput nekih o kojima su nedavno pisali hrvatski mediji - priča Nikolina koja je u Dablinu stekla nove prijatelje, ali i našla dečka.

Vraćati se u Hrvatsku neće, jer, kaže, nema svrhe otići s boljeg ponovno na gore. Najviše zamerki ima na to što se na zdravstvu uvek štedelo, a ističe da bi njenu struku trebalo ceniti i bolje platiti, jer je to jedini način da se ljudi zadrže u domovini.

Izvor: 24sata.hr